Мекици с айрян

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
390
5
169
4
04/02/2019
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо480
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • айрян - 300 мл топъл
  • мая - 20 г
  • сода за хляб - 1 к.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 600 г
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в топлия айрян заедно със захарта и малко брашно. Разбърква се и се оставя да шупне на топло да се получи отгоре като шапка.

В брашното се прави кладенче сипваме содата, солта и яйцата и добавяме активираната мая с айряна.

Замесва се меко и нелепнещо тесто. Разделя се на топчета, колкото яйце, завиват се с чиста кърпа и се оставят да почине за 20 минути. Загрява се олио в тиган на умерен огън.

Всяко топче се оформя на малка питка с намазнени ръце.

Мекиците се пържат от двете страни. Първо си разтеглете всички мекици и тогава пържете, защото става бързо.

Чудесни за закуска!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар