Осолена риба със ситна сол

26/01/2019
Стоянка  Русенова
отСтоянка РусеноваЕксперт421121706
"Такова мезе не става за 1 ден, но определено си заслужава чакането "
  • Приготвяне15 мин.
  • Готвене30 мин.
  • Общо45 мин.
  • Порции2
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 949
  • Преглеждания за месеца42
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • скумрия - 1 бр.
  • сол - 1 пакет ситна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме много добре рибата от вътрешностите, премахваме главата и опашката.

Почистваме дотолкова, че да излезе максимално количество кръв, което се намира в гръбначната кост.

Осоляваме обилно отвън и отвътре и оставяме на наклонена повърхност да се отцеди за 12 ч. в хладилник.

Вадим, подсушаваме и отново обилно осоляване оставяме под наклон на студено за 24 ч.

Когато изтече времето, отново вадим, подсушаваме и завиваме в плътна хартия.

След още 24 часа вадим, сменяме хартията, защото скумрията я е намокрила от осоляването и отново завиваме.

Тази процедура правим няколко пъти.

Оставяме осолената риба за 10 дни, като -2-3 дни постоянно сменяме хартията.

На 10-тия ден я нарязваме на шайби и е готова за консумация.[подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар

Топ Рецепти