Начин на приготвяне
За да приготвим Масленица на конци, първо смесваме брашното със сухата мая в голяма купа. Захарта сипваме в 100 мл хладка вода. Наливаме сместа в брашното с маята, като разбъркваме и оставяме настрана, маята да се активира.
В съд поставяме киселото мляко, добавяме хладката вода и солта, като разбъркваме солта, докато се разтопи. Разбиваме яйцата с вилица до еднородна смес и от тях отделяме 3 супени лъжици за намазване.
Когато маята се е активирала, към нея прибавете 7 супени лъжици олио, сместа с киселото мляко и разбитите яйца като разбъркваме добре.
Към сместа започваме да добавяме по малко от брашното и когато започне, да се отделя от стените на купата, слагаме малко брашно на плота и започваме да месим тесто за тутманик.
Когато тестото е поело количеството брашно, разстиламе го на кора с ръце и го намазваме с 1 супена лъжица олио. Прегъваме няколко пъти и го омесваме, докато усвои мазнината, продължаваме така още два пъти с останалото олио.
Слагаме го в съд и оставяме да втаса, като завиваме с кърпа. Разтопяваме си трите вида мазнини, а това са маста, маслото и олиото в общ съд. Тестото, което е вече втасало, разделяме на 4 равни части. Вземаме едната част и с помощта на дланта разплескваме с дебелина 5 мм.
Разпънатата кора я намазваме с 2-3 супени лъжици от топлата мазнина навсякъде и поръсваме със сиренето, което същото сме разделили на 4 и използваме едната четвъртина. С ръце раздърпваме втората част от тестото, като поставяме в средата на първата кора и раздърпваме дебелите краища към краищата на първата.
Намазваме отново с мазнината и поръсваме със сиренето. Така правим и с останалите две топки. Накрая навиваме на руло четирите кори заедно и усукваме леко с издърпване. В съда, където ще печем, поставяме хартия за печене.
Готовото руло свиваме и оформяме охлюв. Оставяме да втаса за около 30 минути. Преди да поставим в печката я намазваме с отделените разбити яйца. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Вадим готовата масленица и оставяме да изстине върху решетка.