Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Масленица на конци

Масленица на конци

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Масленица на конци
Снимка: Стоянка Русенова
4 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Така правят майсторите - стават рано и замесват разкошна масленица на конци по точно тази рецепта"

Необходими продукти

  • брашно - 800 г
  • суха мая - 7 г
  • яйца - 2 бр.
  • вода - 400 г
  • кисело мляко - 100 мл
  • олио - 10 с.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1.5 ч.л.
  • сирене - 250 - 300 г
  • краве масло - 50 г
  • свинска мас - 50 г
  • олио - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвим Масленица на конци, първо смесваме брашното със сухата мая в голяма купа. Захарта сипваме в 100 мл хладка вода. Наливаме сместа в брашното с маята, като разбъркваме и оставяме настрана, маята да се активира.

В съд поставяме киселото мляко, добавяме хладката вода и солта, като разбъркваме солта, докато се разтопи. Разбиваме яйцата с вилица до еднородна смес и от тях отделяме 3 супени лъжици за намазване.

Когато маята се е активирала, към нея прибавете 7 супени лъжици олио, сместа с киселото мляко и разбитите яйца като разбъркваме добре.

Към сместа започваме да добавяме по малко от брашното и когато започне, да се отделя от стените на купата, слагаме малко брашно на плота и започваме да месим тесто за тутманик.

Когато тестото е поело количеството брашно, разстиламе го на кора с ръце и го намазваме с 1 супена лъжица олио. Прегъваме няколко пъти и го омесваме, докато усвои мазнината, продължаваме така още два пъти с останалото олио.

Слагаме го в съд и оставяме да втаса, като завиваме с кърпа. Разтопяваме си трите вида мазнини, а това са маста, маслото и олиото в общ съд. Тестото, което е вече втасало, разделяме на 4 равни части. Вземаме едната част и с помощта на дланта разплескваме с дебелина 5 мм.

Разпънатата кора я намазваме с 2-3 супени лъжици от топлата мазнина навсякъде и поръсваме със сиренето, което същото сме разделили на 4 и използваме едната четвъртина. С ръце раздърпваме втората част от тестото, като поставяме в средата на първата кора и раздърпваме дебелите краища към краищата на първата.

Намазваме отново с мазнината и поръсваме със сиренето. Така правим и с останалите две топки. Накрая навиваме на руло четирите кори заедно и усукваме леко с издърпване. В съда, където ще печем, поставяме хартия за печене.

Готовото руло свиваме и оформяме охлюв. Оставяме да втаса за около 30 минути. Преди да поставим в печката я намазваме с отделените разбити яйца. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Вадим готовата масленица и оставяме да изстине върху решетка.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: