Зелник с праз, маслини и гъби

ГеоргияГеоргияНовак
09/06/2009
"Не е ли по-редно вместо зелник да му казваме празник или вкусник? Защото, заети с такива размишления, вече второ парче довършваме "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо10 478
  • Преглеждания за месеца82
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг3.9 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 800 гр.
  • мая - за хляб 20 гр.
  • захар - 1 ч. л.
  • сол - 1 ч. л.
  • олио - 100 мл.
  • вода - 350 мл.
  • праз - 500 гр
  • маслини - 100 гр. без костилки
  • олио - 50 мл.
  • гъби - 200 гр
  • лимонов сок - 1 ч. л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива в 5 - 6 с. л. хладка вода, прибавят се 2 - 3 с. л. брашно и захарта. Оставя се да втаса 20 мин. Останалото брашно се пресява, прибавя се в него втасалата мая и водата и се замесва тесто. Разделя се на 3 топки, които се намазват с олио и се оставят да втасат 30 мин. Двете топки се намазват отново с мазнина, слагат се една върху друга и се разточват на кръг, който е по - голям от диаметъра на тавата. Кората се слага в намазана с олио тава.

Плънката се приготвя, като в 50 мл. сгорещеното олио се запържва празът, почистен от зелените части и нарязан на фини кръгчета, прибавят се гъбите нарязани на ситно, маслините без костилките и 50 мл. вода. Когато водата изври, плънката се подправя със сол, пипер и лимонов сок.

Готовият пълнеж се изсипва в тавата. Третата топка се разточва и с нея се покрива тавата. С долната кора се прави ръб. Отгоре се намазва с мазнина или жълтък и се пече в умерена фурна до зачервяване. Зелникът се сервира топъл.

Рейтинг

5 2
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар