ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питки»Новогодишна питка Слънце

Новогодишна питка Слънце

АнабелАнабел
Ветеран
639
3k
1k
312
Новогодишна питка Слънце
Снимка: Анабел
1 / 2
28/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции6
"И най-намусеният гост би се усмихнал при вида на питка Слънце, която ще сервираме за Новогодишната вечер"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите са за една малка питка. Първо се активира маята. За целта прясното мляко се затопля и в него се натрошава маята, заедно с една супена лъжица захар. Оставя се настрани, за да шупне.

През това време се разбват в купа едното яйце и белтъкът на второто. Прибавят се киселото мляко и олиото, след което сместа се разбърква отново. Брашното се пресява. Прибавя му се солта и в средата му се оформя кладенче. В него се изсипват шупналата мая и разбитите яйца.

Замесва се гладко и меко тесто. Тестото се оформя на топка, покрива се с памучна кърпа и се оставя на топло да втаса. Втасалото тесто се разделя на две малки и една голяма топка.

Едната малка топка се дооформя и поставя в средата на подмазана и набрашнена тава. Втората малка топка се разточва на тънка кора и се реже с резачка като мрежа.

Мрежата се поставя върху топката в тавата. Излишното тесто се изрязва и слага при останалата голяма топка. Тя от своя страна се разделя на три еднакви къса. Всеки къс се разточва на дълга лента. Вска лента се намазва с краве масло, след което лентите се поставят една върху друга и навиват на руло.

Рулото се поставя в тавата около топката в средата на тавата. С помощта на остър нож се рарязва рулото, но не докрай на еднакви части. Всяка част се подвива на една страна(без да се откъсва). Оформената питка Слънце се оставя отново да втаса.

Намазва питката се с останалия жълтък и се поставя да се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: