Ezine.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Новогодишна баклава на ромбоиди

Новогодишна баклава на ромбоиди

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Новогодишна баклава на ромбоиди
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
20
"Такава баклава няма и в турските сериали, да знаете"

Необходими продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • масло - 125 г разтопено
  • олио - 50 мл
  • плънка
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • канела - 2 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • бисквити - 50 г кафяви, смлени
  • сироп
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • ванилия
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се сварява сиропът в купа за 5 минути и оставяме да се охлади, като се добавя лимонов сок и ванилия.

Смесват се продуктите за плънката, като се разбъркват добре.

В тава, с размер 28 см, намазана с олио, се поставят две-три кори, като между тях се намазва със смес от масло и олио.

Върху третата кора се поръсва малка част от плънката. Отново се нареждат кори, мазнина, плънка и така докато свършат корите.

С нож се правят два разреза на кръст. После всеки получен триъгълник се нарязва на ромбоиди. Залива се с останалита мазнина и печем баклавата на 170 градуса до златисто около 30-35 минути.

Изважда се и заливаме с охладен сироп. Оставете за една нощ да попие сиропа, става сочна и вкусна.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: