ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Плакия»Плакия от гъби и зеленчуци

Плакия от гъби и зеленчуци

Марио НиколовМарио Николов
Новак
447822256
10/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • гъби - 800 г
  • лук - 3 - 4 глави
  • моркови - 2 бр.
  • керевиз - ¼ глава
  • домати - 4 бр.
  • краве масло - 60 г
  • масло - 2 - 3 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • дафинов лист
  • черен пипер
  • лимон
  • сол
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистените и измити лук, моркови, керевиз и гъби се нарязват на ситно и се задушават до омекване в маслото (от което предварително е отделено едно малко парченце) и малко вода.

Смесват се с подправките и се изсипват в тава, заливат се с измитото в студена вода брашно и се наръсват в растителното масло и ситно нарязан магданоз.

Отгоре се нареждат филийки от лимона (без кората и семките). Ястието плакия се пече във фурна около 30 мин. Поднася се студено с препечен хляб.

Когато се консумира топло, към всяка порция се прибавя по няколко капки разтопено масло (от предварително отделеното).

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: