Начин на приготвяне
Зелето се почиства, нарязва се на тънки ленти и се посолява, след което се претрива с ръце да поомекне.
В половината от растителното масло се задушава лукът, ситно нарязан, и към него се прибавя постепенно зелето, като се задушава до омекване.
Към омекналото зеле се прибавят половината от доматите, нарязани на дребно, оризът, черен пипер и сол. Останалите домати се нарязват на филийки.
С половината от филийките се покрива дъното на намазаната с мазнина тавичка, слага се зелето и отгоре се нареждат от доматите.
Едно от яйцата се разбива с половината прясно мляко и с тази смес се залива мусаката. Пече се в умерено загрята фурна до зачервяване.
Междувременно с останалото растително масло, брашното и млякото се прави светъл сос, който след като поври няколко минути, се оттегля от огъня.
При интензивно бъркане се прибавят постепенно разбитите с щипка сол яйца. Тази вегетарианска мусака се залива с получения сос и се пече отново до зачервяване.
Наръсва се с настърган кашкавал и се пече още 2–3 мин. Поднася се със салата и цедено мляко.