Пухкава пита за всякакви поводи

30/11/2018
Йозлям Кадирова
отЙозлям КадироваЕнтусиаст14931592
  • Приготвяне40 мин.
  • Готвене20 мин.
  • Общо60 мин.
  • Порции1
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо158
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в подходящ за месене съд и направете кладенче.

В кладенчето чукнете двете яйца като отделите 1 жълтък за намазване. Яйцата трябва да са на стайна температура.

Шупнете маята с 1 к.л. захар, 1 ч.л. брашно и много малко количество прясно мляко.

Прясното мляко също трябва да е стоплено предварително.

Сипете шупналата мая в кладенчето, солта и на тънка струйка сипете прясното мляко и омесвате.

Полученото тесто за питка трябва да е еластично, меко и нелепнещо. То се оставя да удвои обема си за около 30 минути, след което започвате с оформянето на питата.

Натрошете сиренето.

Разделете тестото на 3 части - по-малка, средна и голяма.

Голямата топка разделете на 2 и ги издължете, след което ги усукайте заедно, поставете до стените на съда.

Средната част разточете на голяма кора, поръсете я със сиренето, увийте на руло и разрежете на ленти с ширина 1 см, без да стигате до другия край (режете само единия, другия край остава за да се оформи нещо като ветрило).

С малката се процедира по същия начин.

Оставя се да си отпочине за около 20 минути.

Намажете приготвената пухкава питка с жълтъка, поръсете с кашкавал, минат през ренде и изпечете на 180 градуса фурна до готовност.[подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар