Пълнен заек с ориз и гъби на фурна

26/11/2018
Зорица
отЗорицаЕнтусиаст6991691
  • Приготвяне20 мин.
  • Готвене80 мин.
  • Общо100 мин.
  • Порции8
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 322
  • Преглеждания за месеца48
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заекът се измива добре и се изцежда от водата.

Лукът и морковите се обелват и нарязват на много ситно, задушават се в тиган с 2 с.л. олио и маслото. След няколко минути се добавят измитите и нарязаните на дребно дреболии от зайчето.

След като се позапържат, се добавя измитият и отцеден от водата ориз. Когато оризът поеме мазнината, се налива 1 чаша гъбен бульон, добавят се нарязаните на дребно печурки и се поръсва с чубрицата.

Тиганът се захлупва, котлона се намалява на по-ниска степен, докато бульонът се поеме от ориза. Дърпа се от котлона, добавя се сол и черен пипер на вкус, разбърква се и заекът се пълни с плънката, но не много плътно, защото оризът ще набъбне допълнително по време на печенето.

Заекът се зашива и се намазва с кашичка, приготвена от останалото олио, черен, червен пипер и сол. Прехвърля се в тава, около него се изсипва останалата плънка от тигана и се наливат две чаени чаши гъбен бульон.

Тавата се завива с два листа алуминиево фолио и се поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна, на средна решетка и включен вентилатор.

Заекът се пече около час и четвърт или докато ориза стане готов, а месото се изпече равномерно. При нужда, може да се добави допълнително бульон по време на печенето.

Накрая фолиото се отстранява и пълненият заек се връща за около 10 минути във фурната, за да хване апетитен загар. Заекът се сервира, като се разделя на порционнни парчета и гарнира с ориза.

Добър апетит! [подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар