Начин на приготвяне
Заекът се измива добре и се изцежда от водата.
Лукът и морковите се обелват и нарязват на много ситно, задушават се в тиган с 2 с.л. олио и маслото. След няколко минути се добавят измитите и нарязаните на дребно дреболии от зайчето.
След като се позапържат, се добавя измитият и отцеден от водата ориз. Когато оризът поеме мазнината, се налива 1 чаша гъбен бульон, добавят се нарязаните на дребно печурки и се поръсва с чубрицата.
Тиганът се захлупва, котлона се намалява на по-ниска степен, докато бульонът се поеме от ориза. Дърпа се от котлона, добавя се сол и черен пипер на вкус, разбърква се и заекът се пълни с плънката, но не много плътно, защото оризът ще набъбне допълнително по време на печенето.
Заекът се зашива и се намазва с кашичка, приготвена от останалото олио, черен, червен пипер и сол. Прехвърля се в тава, около него се изсипва останалата плънка от тигана и се наливат две чаени чаши гъбен бульон.
Тавата се завива с два листа алуминиево фолио и се поставя в предварително загрята на 180 градуса фурна, на средна решетка и включен вентилатор.
Заекът се пече около час и четвърт или докато ориза стане готов, а месото се изпече равномерно. При нужда, може да се добави допълнително бульон по време на печенето.
Накрая фолиото се отстранява и пълненият заек се връща за около 10 минути във фурната, за да хване апетитен загар. Заекът се сервира, като се разделя на порционнни парчета и гарнира с ориза.
Добър апетит!