Ezine.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Тутманик със сирене и суха мая

Тутманик със сирене и суха мая

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148572563218
Тутманик със сирене и суха мая
Снимка: Илияна Димова
1 / 2
27/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Обожаваме тутманика със сирене и суха мая - опитайте го и вие"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 2 бр. пресни
  • белтъци - 1 бр. пресен
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • олио - 1 к.ч.
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • суха мая - 1 пакетче др.Йоткер
  • брашно - 500 - 600 г бяло приблизително
  • За плънка
  • сирене краве
  • мас - разтопена и смесена с масло
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр. пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко (250 мл) затопляме леко и наливаме в купа. Към него прибавяме суха мая, захар и брашно. С бъркалка разбъркваме хубаво и оставяме да се активира маята, като завиваме купата с фолио.

Когато е готова маята, прибавяме, разбити яйца, белтък /пресен/, кисело мляко (1/2 ч.ч.), сол (1 ч.л.) и олио (1 к.ч.). Разбъркваме и постепенно сипваме брашно, колкото е необходимо за гладко, нелепнещо тесто.

Завиваме тестото и оставяме за 15-20 минути на стайна температура (в стаята да е топличко.).

После от тестото правим няколко равни топки. Всяка разточваме с точилка и намазваме с разтопени мас и масло.

Ръсим със сирене и слагаме така всички кори една върху друга. Навиваме заедно корите на руло и режем на парчета.

Слагаме ти в тава, намазана с мазнина, на разстояние. Оставяме тутманика, да втаса и намазваме отгоре със смесени жълтък и олио.

Печем тутманика в нагрята на 180 градуса фурна до готовност. Поднасяме го топъл за закуска!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: