Варено жито за Задушница

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
427
1k
893
250
5
27/11/2018
Приготвяне10 мин.
Готвене50 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо4 009
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • пшеница - 500 г грухана
  • лимонова кора - от 1 бр.
  • канела - 1 с. л.
  • галета - 3 с. л.
  • бисквити - 1/2 пакет смлени
  • сол - 1 щипка
  • пудра захар - 1 ч. ч.
  • захарни топчета - 1 пакет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За Задушница се раздава варено жито за помен на починалите близки. Житото се измива добре, залива се със студена вода и щипка сол.

Вари се на умерен огън, като образувалата се пяна се маха с решетъчна лъжица. От време на време се разбърква, докато се свари.

Прецежда се и разстиламе върху кърпа, за да попие влагата. Оставя се 2-3 часа на кърпата или месала, после се сипва в купа.

Добавя се настъргана кора лимон, пудра захар, галета или смлени бисквити, орехи и канела. Отгоре се поръсва с дебел слой пудра, но може да се разбърка и с житото.

Поръсва се с дребни захарни бонбони. Житото се разсипва в чашки за кафе и се раздава за Бог да прости.

Метална кутия за сладки, бисквити и мъфини - Pin-up
Практичен и удобен аксесоар за съхранение
Метална кутия за сладки, бисквити и мъфини - Pin-up
6.30 лв.
Виж ››

Сигурен начин да опазите мъфините свежи и далеч от любопитните погледи на лакомниците е тази практична метална кутия

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар