Карамелен кекс

19/05/2009
от СилвиНовак
"С това карамелено удоволствие ще се облизвате дълго след като се го изяли"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо91 572
  • Преглеждания за месеца82
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4,2 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • яйца – 4 бр.
  • сметана – течна 200 мл.
  • захар – 1 ч.ч.
  • брашно – 240 гр.
  • ванилия – 1 бр.
  • бакпулвер – 1 бр.
  • за глазурата
  • захар - 1/3 ч.ч.
  • прясно мляко - 100 мл или течна сметана
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Сложете 1/2 ч.ч. от захарта да се карамелизира, като добавите и малко вода, за да се втечни карамела. Щом се получи хубав златист цвят, добавете 100 мл от сметаната и бъркайте, докато се разтвори напълно и се получи хомогенна смес. Оставете да се охлади и след това я разбийте с помощта на миксер с 2 яйца, 1/2 от брашното и бакпулвера.

Другите 2 яйца разбийте отделно с миксер до гладък крем заедно с останалата захар и след това добавете останалите сметана, бакпулвер, брашно и ванилията.


За глазурата карамелизирайте 1/3 ч.ч. захар и разбъркайте постепенно карамела със 100 мл. мляко или сметана, в което е разтворена 1 с.л. брашно. Бъркайте, докато глазурата кипне и снемете от котлона.

В намазнена кексова форма сипете първата смес, а върху нея и втората. Сложете да се пече в загряна на 170 градуса на долен реотан първоначално. След като карамеления кекс се надигне, се включва и горният.

Изпечения и охладен карамелен кекс залейте с глазурата и поднесете.подобни рецепти тук
5 9
4 10
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Таня Левенова
Страхотен е-днес си го пригтвих
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв