Селска пита

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k3k9k
28/10/2007
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
2 бр.
"Изровихме рецептата от тефтерите на баба. Домашна пита, скъп спомен от миналото!"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • олио - 10 мл.
  • захар - 1/2 с.л.
  • мая - 15 гр.
  • вода - 300 мл.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се размива с хладка вода, но не се оставя да втаса.

Брашното се пресява и в средата на купа се прави кладенче, в което се слага всичко дадено в рецептата.

Замесва се средно твърдо тесто. Омесва се добре ( при натискане с пръст да образува трапчинка, която бързо да се възстановява).

Готовото тесто се разделя на две. Всяка част се оформя на топка и се разплесква на пита с дебелина 2см.

Всяка пита се поставя в хартия, намазана с мазнина и поръсена с брашно, направо върху дъното на фурната. Набожда се с вилица и се заглажда с мокра ръка.

Пече се във фурна загрята до 200 градуса.

Рейтинг

4.5
56
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
По неволя я оставих да втаса и пак си стана.
05.07.2016 07:37
К К
К К
Домашната питка си е най хубава! Моята принцеса като идем на гости и види купечка питка не иска да яде и на другия ден ми иска да и направя!
15.05.2016 02:03
1
Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
Никой купен хляб не може да се сравни с домашно приготвения :) колкото и да е късно и да съм узморена,гледам да омеся една питка :) така и яденето с нея е по-сладко :)
16.01.2016 20:40
olala
olala
Ако е суха мая колко трябва да сложа?
28.03.2013 14:54
1
Теди
Теди
Ама показвайте реални снимки, моля.
28.10.2010 22:53
didi
didi
Стана много хубава.
15.03.2010 14:08
Irka
Irka
Колко брашно се слага в питата? И ако все пак реша да я пека в тава, с хартия, има ли проблем?
17.08.2009 16:43
Noela
Noela
Снимката няма нищо общо с рецептата.Бъдете коректни.Иначе и двата вида питки са хубави
11.08.2009 14:13
2