Сладко от динени кори

17/08/2012
Дебелата Берта
отДебелата БертаДжедай126145
"Рецепта за практични домакини, които знаят как да оползотворят всичко "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо3 167
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете корите на дебелокора диня и обелете тънко зелената външна част. Отмерете тежеста на корите и за 1 кг динени кори предвидете 2 кг захар.

Нарежете дребно динените кори и ги изварете в две води за по 3-4 минути, като ги заливате със студена вода. След това ги отцедете и ги разстелете в голяма тепсия или тава. Сложете ги на слънце да побелеят.

Сварете гъст захарен сироп и пуснете динените корички. Варете сладкото на силен котлон, докато се сгъсти сиропът. На 1 кг захар сложете по 1 ч.л. лимонутузо.

При сладкото от динени кори лимонтузуто се слага по-рано, отколкото при другите сладка. Към края на варенето ароматизирайте с ванилията и малко есенция от бергамот.

След като сладкото от динени кори се сгъсти, може да добавите и лимонови резенчета или индрише. Готовото сладко разсипете в бурканчета и веднага ги затворете, като ги обърнете с капачките надолу.подобни рецепти тук
5 5
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Бойчо Николов
След като динените кори се очистят от червеното месо останало по тях и се обелят от зелената горна част, те се нарязват на парчета колкото локум. Слагат се за няколко часа във варна вода. Това ги прави по-твърди и не се разпадат при варене.
Приготвяне на варна вода:
Вар / може и хидратна/ се разтваря във водата. Слага се в съда и постепенно се налива малко вода, първо да стане на кашичка и след това се долива останалото количество вода. Цветът и гъстотата са, като на прясното мляко. Престоява така известно време за да се разтвори добре. Разбърква се няколко пъти и след това се оставя варта да се утаи на дъното.
Варната вода е водата, която остава отгоре на утаилата се вар (бистрата течност). Внимателно се излива, за да не се размъти, след което може да си използва.
В тази вода се киснат динените кори, нарязани на парчета.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв