Ezine.bg»Рецепти»Сосове»Маринати»Марината за риба

Марината за риба

EfrosiaEfrosia
Джедай
5062k113k
Марината за риба1 / 2
15/08/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.

Необходими Продукти

  • оцет - 1 ч.ч.
  • вино - 2 ч.ч.
  • морска сол - 2 с.л.
  • дафинов лист - 2 броя
  • черен пипер - 5 - 6 зърна
  • бахар - 5 зърна
  • лимони - 1 брой
  • лук - 2 глави
  • горчица - 1 с.л.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • олио - 1 ч.ч. + 2 с.л.
  • магданоз
  • девесил
  • захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете в съд на котлона оцета, виното, 1/2 ч.ч. олио, доматеното пюре, нарязания по-едро лук и оставете да се вари на тих котлона.

Отделно карамелизирайте захарта и добавете към останалата марината, като леко я разредите преди това с част от нея.

След 10 минути варене снемете от котлона, прецедете и разбъркайте с горчицата, подправките, настърганата лимонова кора и долейте малко гореща вода.

Сложете маринатата отново да кипне с още 1/2 ч.ч. олио и оставете леко да изстине. С така приготвената марината се залива рибата, която предварително сте поръсили обилно с нарязан магданоз и девесил. Рибата се оставя да престои така няколко часа на хладно, за да се маринова.

Същата марината може да използвате и по следния начин: залейте почистеното и нарязано рибно филе с кипящата още марината. Оставете да престои 1 нощ, извадете филетата, покрийте ги с резени лимон и обилно поръсете със скълцан магданоз и девесил (копър).

Притиснете рибата с порцеланова чиния и ги полейте с останалите 2 с.л. олио. След 2-3 дена на хладно са готови за консумация.

Маринованите рибни филета може да подредите в буркани, да затворите с капаци и да пастьоризирате за 1 час при 60 градуса температура на водата.

Рейтинг

4.5
53
43
30
20
10
Дай твоята оценка: