Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови Кюфтета»Патладжанени кюфтенца с бял сос

Патладжанени кюфтенца с бял сос

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
6322k324k
Патладжанени кюфтенца с бял сос1 / 2
27/07/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4-5

Необходими Продукти

  • за кюфтенцата
  • патладжани - 3 броя, едри
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • хляб - 1 и 1/2 ч.ч. хлебни трохи,
  • риган - 1 ч.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • брашно - 1/2 с.л.
  • олио
  • черен пипер,
  • сол
  • чили - 1/2 ч.л.
  • за соса
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 30 - 40 г
  • индийско орехче - на вкус
  • бульон - 1 кубче зеленчуков
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелените патладжаните нарежете на шайби с дебелина 1 см, подредете ги в леко намазнена тава, посолете и полейте с олио и ги изпечете за 35-40 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.

След това оставете да изстинат и ги смелете в кухненски робот заедно с нарязаните лука чесън. Прехвърлете сместа в купа и разбъркайте с хлебните трохи, брашното, ригана, мащерката, черен пипер и сол на вкус. Ако сместа за кюфтетата е рядка, добавете още галета или хлебни трохи.

Сложете за 10 минути във фризера, след което оформете с намазнени ръце кюфтета и ги подреждайте върху хартия за печене. Изпечете патладжанените кюфтенца загрята на 180 градуса фурната за около 30 минути.

Отделно пригответе соса, като загреете маслото и запържите брашното. Добавете предварително разбитите заедно яйца и кисело мляко и бъркайте с телена бъркалка.

Добавете топъл бульон разбърквайки, докато сосът добие желаната от вас гъстота. Накрая овкусете с подправки и индийско орехче на вкус. Пуснете патладжанените кюфтенца и снемете от котлона.

Рейтинг

4.1
53
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Mariq Valeva
Mariq Valeva
Аз когато правя кюфтета в бял сос в тенджерата ,вързани в една марля слагам : - морков , чушка по една зелена и червена , магданоз , малко кервиз и обелен лук , завързвам го и оставям да ври , а кюфтетата си ги правя с подправки : -черно пиперче , кимион , сол и ориз , добаям и тях към врящатата вода със зеленчуците , олио и сол на вкус . Когато всичко е готово вадя марличката със зеленчуците изстисквам добре и оставям само кюфтетата , след което си правя белия сос който е от кисело мляко ( пожелание който обича по - киселичко слага малко повече , също зависи и от съда в който готвим с какъв обем е ) но приблизително на 1 кофичка кисело мляко , слагам 4- 5 сл. не пълни брашно ( може да е запекано ) и 2 бр. яйца - лично аз махам белтъка , ако са по - малки слагам 3 жълтъка и сол на вкус и добавям белия сос към врящите кюфтенца изчаквам да клокне както се казва и махам ( преди да добавя соса слагам в него малко от врящата течност , за да уеднаквя температурата и бъркам непрестанно , за да не се пресече и млякото и яйцето ) - рецептата я знам от рускиня и става чудно... поне според мен и близките ми. Да ви е сладко !
12.11.2013 14:22
Nina
Nina
Много добре, но в продуктите не са включени яйца, а после пише, че се прибавят...?
25.04.2013 15:54