Смокини с орехи по турски

07/08/2012
Барфи
отБарфиНовак
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции10
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 660
  • Преглеждания за месеца16
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг3.8 от 5

Необходими Съставки

  • смокини - 30 броя сушени, по - големи
  • орехи - 30 половинки
  • захар - на око
  • вода - на око
  • канела - 1 - 2 ч.л.
  • джиндифил - 1 с.л. на прах
  • сладолед - за гарниране, може и заквасена сметана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всяка сушена смокиня се разрязва през средата, но не докрай. Във вътрешността се пъха по половинка орехова ядка и се притиска. Получените пълнени смокини се подреждат в голяма тава една до друга. Поръсват се с канела, джинджифил на прах и обилно със захар - колкото да ги покрие и смокините да побелеят.

Долива се гореща вода в тавата, малко над половината на смокините. Внимателно тавата се слага на силен котлон, докато водата заври.

Котлонът се намаля, върху тавата се слага друга тава или някакъв капак и се оставят смокините да къкрят за около 1 час и 45 минути.

Може и по-малко, ако котлонът е по-силен. Десертът е готов, когато смокините се издуят и омекнат, а около тях се е образувал гъст захарен сироп.

Поднесете по 3 смокини в чиния, поляти със захарния сос и по желание гарнирайте със заквасена сметана или топка сладолед.подобни рецепти тук
5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар