Клафути с кайсии и сметана

20/06/2017
Росица Стоянова
отРосица СтояноваИноватор780587676
"Да кажем, че това клафути е просто десерт, е като да кажем, че Мона Лиза е просто картина "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции4
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо357
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг-

Необходими Съставки

  • кайсии - 800 г от компот
  • масло - за намазване на формата
  • За тестото
  • заквасена сметана - 150 мл
  • брашно - 100 г бяло
  • кафява захар - 75 г
  • яйца - 2 бр. големи
  • ванилов екстракт - няколко капки
  • За глазура
  • кафява захар - 2 с.л.
  • масло - 15 г
  • сметана - за сервиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса и намажете с масло плитка форма с диаметър около 25-30 см. Отцедте кайсиите от компота и запазете 100 мл от сока. Подредете плодчетата с разрязаната страна надолу.

За приготвянето на тестото разбъркайте заквасената сметана с отделените 100 мл сок. Сложете брашното в друга купа и направете кладенче в него.

Прибавете захарта, яйцата и ваниловия екстракт, бъркайте до получаване на гладко тесто и постепенно налейте разбитата със сока сметана. Сипете полученото тесто върху наредените кайсии и печете клафутито за 20-тина минути.

Междувременно пригответе глазурата за сладкиша. Разбъркайте маслото със захарта в малка купа.

Извадете клафутито от фурната след 15 минути и разпределете равномерно сместа с маслото. Печете още 5 минути. Поднесете със сметана.подобни рецепти тук
0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар