Козунак

24/04/2009
Бори
отБориНовак
"Ние сме от онези хора, които обичаме да похапваме козунак през цялата година, а не само по Великден!"
  • Приготвяне
  • Общо
  • Порции1
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо43 722
  • Преглеждания за месеца6307
  • Преглеждания за седмицата80
  • Коментирана9 пъти
  • Рейтинг3.8 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • яйца - 3 бр. големи + 1 белтък (жълтъкът е за намазване)
  • прясно мляко - 150 мл
  • топено масло - 60 г
  • олио - 30 мл
  • захар - 150 г или повече, ако искате да е по - сладък + за поръсване
  • мая - 20 г прясна
  • брашно - около 620 г
  • ванилия - 1 течна
  • портокалова кора - настъргана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Извадете всички продукти на стайна температура, най-вече яйцата, които трябва да са с размер L. От четвъртото яйце ще използвате за козунака само белтъка, а жълтъка ще ви трябва заедно с 1 с.л. олио за намазване на козунаците.

Пресейте предварително брашното, като е възможно да ви потрябва повече от посоченото количество.

Затоплете прясното мляко леко и разтворете в него маята. Отделно разтопете заедно маслото и олиото.

С помощта на вилица разбийте трите яйца + 1 белтък и захарта (добавете повече, ако искате козунакът да се получи по-сладичък). Бъркането продължава до поразтопяването на захарта.

След като маята се активира, сипете я в брашното заедно с яйцата и 1/2 ч.л. сол. Добавете и ванилията, и портокаловата кора. Започнете да замесвате, като от време на време сипвате от мазнината по малко или си намазнявате ръцете. Меси се, докато се поеме цялата мазнина, като тестото няма нужда да се бие 100 пъти в плота, а го разтегляйте постоянно, събирайте на топка и пак разтегляйте.

Ще познаете, че тестото е готово, когато не залепва по стените на съда и започне да прави мехури. Тогава го поръсете леко с брашно, покрийте го с топличка кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си.

От това количество тесто може да получите 2 козунака. Разделете го на 2 еднакви топки, а всяка от тях - на още 3 по-малки. Всяка малка топка се разтегля с ръце във формата на правоъгълник, маже се с масло и се завива и усуква. От 3 фитила сплетете 1 козунак на плитка. По желание във фитилите може да сложите ядки, гъсто сладко, портокалови корички, сушени плодове и т.н.

Така оформените плитки се пекат в намаслена и леко набрашнена продълговата форма - имайте предвид, че ще удвоят обема си при печене. Преди да ги сложите да се пекат обаче, оставете да втасат във формите на топло място - може и в леко затоплена фурна.

След като пак удвоят обема си, намажете ги с разбития жълтък с олиото, поръсете обилно със захар и сложете да се изпекат на 170 градуса. Проверете накрая готовността им с клечка.

Изчакайте 5-10 минути готовите козунаци да се охладят и тогава ги извадете от формите.

Вкусен Великден!подобни рецепти тук
5 8
4 3
3 5
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Antonia Rumenova
Antonia Rumenova
28.03.2018 16:01
Козунакът е страхотен, пухкав и вкусен!
0
0
Пламена
Пламена
28.03.2018 15:58
По-невероятна и вкусна рецепта няма да намерите! Ароматът вдига мъртвец от гроба...
0
0
Росица Стоянова
Сполучлива и добре обяснена рецепта, със сушени плодове става изключително вкусно :)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв