Крем карамел с портокалов аромат

09/06/2012
Шоколадка
отШоколадкаНовак
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции6-8 бр.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 531
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг3.5 от 5

Необходими Съставки

  • За карамела
  • захар - 120 г
  • вода - 3 с.л.
  • За крема
  • прясно мляко - 500 мл.
  • сметана - 250 мл. неподсладена
  • ванилия - 1 шушулка
  • портокалови кори - 3 с.л.
  • яйца - 4 броя (на стайна температура)
  • захар - 120 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете захарта за карамела в малка тенджерка, а отгоре полейте с 3 с.л. вода по цялата повърхност на захарта, за да се овлажни максимално равномерно.

Сложете тенджерата на котлона на умерен огън. Не бъркайте и оставете сместа да се загрее, след което леко разклатете съда. След 2-3 минути сместа започва да ври и да се хомогенизира.

Отново без да бъркате изчакайте да се получи светъл карамел и снемете тенджерата от котлона. Разлейте карамела в огнеупорни купички и се оставете да изстине.

Сложете прясното мляко да заври с остърганата ванилова шушулка и портокаловите корички. Нека поври малко, след което се снема, прецежда и се връща на котлона със захарта.

Разбийте яйцата добре заедно със сметаната и на тънка струйка при непрекъснато разбиване долейте топлото прясно мляко. Разбивайте до еднородна смес и по желание я прецедете, което ще направи крем карамела по-фин.

Разлейте сместа в купичките върху охладения карамел. Подредете ги в тава на водна баня, като водата трябва да покрие 1/2 от височината на купичките.

Сложете крем карамела да се пече на 150 градуса за 1 час. Готовия крем карамел оставете да изстине и го приберете в хладилник, за да се охлади добре.

При поднасяне плъзнете тънък нож по ръба на купичката и обърнете крем карамела в чинийка.подобни рецепти тук

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар