Арменска грис халва

22/05/2012
Росица Ивановаот Росица ИвановаНовак / Автор
"Арменската кухня е прословута с десертите и сладкишите си! Опитайте това предложение и ще разберете защо!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо8 683
  • Преглеждания за месеца68
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.7 от 5

Необходими Съставки

  • грис - 3 ч.ч.
  • вода - 4 ч.ч.
  • масло - 125 г
  • захар - 2 ч.ч.
  • орехи - 1/2 ч.ч. едро нарязани
  • канела - за поднасяне
  • пудра захар - за поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разстелете гриса в тава и добавете към него нарязаните на едро орехи. Сложете да се запече в предварително загрята фурна на 170 градуса до порозовяване и запичане на орехите. Тавата се раздрусва постоянно, по време на печенето.

Разтопете успоредно с това маслото на котлона и добавете към него захарта и 4 ч.ч. вода, за да приготвите захарен сироп.

Извадете запеченият грис от фурната и го сложете на котлона на средна степен. Залейте със захарния сироп при непрекъснато бъркане. Намалете котлона и бъркайте, докато грисът поеме течността, като внимавате да не загори.

Необходимо е търпение, защото изсушаването на гриса отнема около час непрекъснато разбъркване. Накрая се получава ронлива смес като пясък.

Снемете тавата от котлона и покрийте с кърпа за 30 минути. След това разпределете арменската грис халва в подходящи купички и поднесете поръсена с канела и пудра захар.подобни рецепти тук
5 5
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

neli
neli
25.06.2013 17:41
Това на картинката може да е сладолед,но няма нищо общо с грис халва!!!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв