Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадови Торти»Домашна торта Шоколадово маскарпоне

Домашна торта Шоколадово маскарпоне

IlariaIlaria
Новак
597570321k
Домашна торта Шоколадово маскарпоне1 / 2
18/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Ако Ева имаше готварска печка, щеше да изкуши Адам именно с тази Домашна торта шоколадово Маскарпоне, а не с някаква си ябълка"

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 6 белтъка
  • захар - 50 г
  • орехи - 100 г смлени
  • брашно - 2 с.л.
  • за крема
  • яйца - 6 жълтъка
  • прясно мляко - 700 мл
  • брашно - 70 г
  • захар - 10 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • шоколад - 200 г, натурален
  • маскарпоне - 250 г
  • сметана - 200 мл готварска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блатовете разбийте белтъците със захарта на твърд сняг и внимателно ги объркайте с брашното и смлените орехи. Сипете сместа в тава с диаметър около 22 см, застлана със същия размер хартия.

Изпечете общо 3 блата в загряна на 160 градуса фурна за около 20-30 минути всеки. Охлаждайте блатовете и отлепяйте хартията.

За крема разбийте яйцата с захарта до пухкав крем и добавете брашното и ванилия. Започнете да добавяте при непрекъснато бъркане току-що кипналото прясно мляко.

След това прехвърлете крема в тенджерата на млякото и го върнете на котлона. Бъркайте енергично, докато се сгъсти крема.

Натрошете шоколада, сипете го към горещия крем и след 40-50 секунди започнете за разбърквате, докато крема се хомогенизира.

Оставете крема да изстине и разбийте маскарпонето. Добавете сметаната към него и отново разбийте добре. Започнете при непрекъснато разбиване да добавяте по малко от крема към маскарпонето.

В подходящ поднос слепете блатовете с крема и отгоре намажете обилно с крем. За украса поръсете шоколадовата торта с натрошени ядки или друга по желание и сложете тортата в хладилник за 1 нощ.

Рейтинг

4.7
517
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Аз използвах три пакетчета крем сирене и се получи невероятен крем. Блатът стана лек и пухкав като ореховка. Срязах го на две, сложих крем и отдолу първия блат. Накрая ми остана повечко крем и го изсипах в чаши, за десерт.
Много хубава рецепта, написана ясно. Благодаря на авторката.
01.10.2022 16:03
Sani Georgieva
Sani Georgieva
Блатовете се получиха перфектни, направих ги не с орехи а с лешници.
Кремът обаче стана много рядък, всичко по рецепта до последния детайл направих. Според мен му трябва още маскарпоне, или му е много млякото. Стана рядък, и сега е в хладилника във формата за торта заедно с блатовете.
05.06.2017 23:16
2
1
Диана
Диана
Кремът стана, но за блатовете думи нямам...и тази снимка към тази рецепта ли е?
18.11.2014 18:15
10
2
мариета
мариета
абе не е ли с сладкарска сметана крема
03.01.2014 16:22
1
1
zelda_1960
zelda_1960
много сте смешни,когато спрете да мислите
16.12.2013 12:02
1
1
viktoria
viktoria
на мен блатовете ми се получиха но имам проблем с крема стана много рядък дали няма грешка в рецептата да се прави със сладкарска сметана а не с готварска
23.11.2013 18:15
7
5
Цвета
Цвета
Точно така се прави белтъчен блат! На които им се вижда сложно и тепърва навлизат в сладкарството - или рискуват, или нищо не правят. А относно 18-те белтъка - когато се изреждат продуктите в една рецепта, то те са за целия продукт. Много ясно е, че белтъците са шест.
29.07.2013 12:07
13
Ирра
Ирра
Вероятно това са продуктите за един блат?
18 белтъка за 3 блата....невероятно ми се струва.
28.07.2013 21:26
2
2
Мира
Мира
само не мога да се сетя с тези продукти какъв блат ще стане та камо ли 3 брояяйца - 6 белтъказахар - 50 горехи - 100 г смленибрашно - 2 с.л.??????????
16.04.2013 22:45
7
1