Тутманик с мая

02/05/2012
Бай Ставри
отБай СтавриНовак
"Щом стане дума за закуска, едно от първите неща, за които се сещаме, е мек, пухкав, топъл, излязъл от фурната тутманик "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции1 бр.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо61 562
  • Преглеждания за месеца2991
  • Преглеждания за седмицата290
  • Коментирана9 пъти
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

  • мая - 20 г прясна или 1 пакетче суха
  • брашно - 2 - 3 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • вода - 250 - 300 мл хладка
  • брашно - 500 г
  • яйце - 1
  • масло - 125 г
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 к.л.
  • сирене - 300 г краве
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята с хладката вода, брашното и захарта и оставете да втаса, докато увеличи обема си 3 пъти.
Пресейте брашното, направете кладенче и сипете вътре солта и вътре останалите продукти за тестото, като добавите и втасалата мая и замесваме средно меко тесто.

Разделете тестото на 7 топчета и ги оставете на топло, за да втасат за около 45 минути. Разтопете маслото отделно и овалвайте в него всяко топче. След това внимателно ги разтеглете на кора с размера на тавата, в която ще печете.

Започнете да редите кори в намазнената тава, като върху всяка поръсвайте мазнина и натрошено сирене. Наредения тутманик нарежете на триъгълници и го оставете да втаса за около 30 минути.

По желание го намажете с разбито яйце или жълтък и сложете да се пече в предварително загряна фурна на 200 градуса за около 45 минути. Изпечения тутманик с мая запарете с кърпа, докато леко се охлади.подобни рецепти тук
5 8
4 8
3 1
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Simeon shefa
Simeon shefa
06.11.2017 03:19
При мен се получи страхотно ,една забележка около 700 гр брашно трябва,ако печете на фурна с вентилатор за около 30 Мин на долна става
1
0
Vili Georgieva
Vili Georgieva
26.09.2016 09:33
Тутманик без яйца , не е тутманик , а хляб
2
0
mario penev
mario penev
08.02.2016 06:19
mnogo dobra rezepta
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв