Тутманик с мая

02/05/2012
"Щом стане дума за закуска, едно от първите неща, за които се сещаме, е мек, пухкав, топъл, излязъл от фурната тутманик "
Приготвяне
Готвене
Общо
Порции1 бр.
Сготви+2 точки
Бъди първият сготвил

Необходими Съставки

  • мая - 20 г прясна или 1 пакетче суха
  • брашно - 2 - 3 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • вода - 250 - 300 мл хладка
  • брашно - 500 г
  • яйце - 1
  • масло - 125 г
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 к.л.
  • сирене - 300 г краве

Приготвяне

Разтворете маята с хладката вода, брашното и захарта и оставете да втаса, докато увеличи обема си 3 пъти.
Пресейте брашното, направете кладенче и сипете вътре солта и вътре останалите продукти за тестото, като добавите и втасалата мая и замесваме средно меко тесто.

Разделете тестото на 7 топчета и ги оставете на топло, за да втасат за около 45 минути. Разтопете маслото отделно и овалвайте в него всяко топче. След това внимателно ги разтеглете на кора с размера на тавата, в която ще печете.

Започнете да редите кори в намазнената тава, като върху всяка поръсвайте мазнина и натрошено сирене. Наредения тутманик нарежете на триъгълници и го оставете да втаса за около 30 минути.

По желание го намажете с разбито яйце или жълтък и сложете да се пече в предварително загряна фурна на 200 градуса за около 45 минути. Изпечения тутманик с мая запарете с кърпа, докато леко се охлади. [подобни рецепти тук]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

5 7
4 7
3 1
2 5
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Vili Georgieva
Vili Georgieva
26.09.2016 09:33
Тутманик без яйца , не е тутманик , а хляб
0
0
mario penev
mario penev
08.02.2016 06:19
mnogo dobra rezepta
0
0
КРАСИ
КРАСИ
18.06.2015 23:55
Уникална рецепта!!!
2
1

Виж всички коментари или напиши такъв

Най-популярните рецепти от категорията