Ръжен хляб

01/05/2012
от А.БорисоваНовак
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции1 бр.
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо5 409
  • Преглеждания за месеца79
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг4,2 от 5

Необходими Съставки

  • мътеница - 280 мл (160 мл прясно мляко+120 г кисело)
  • захар - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • ръжено брашно - 2 и 1/4 ч.ч
  • брашно - 2 и 3/4 ч.ч. бяло
  • мая - 1 и 1/2 ч.л. суха
  • брашно - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко топлото прясно мляко заедно със захарта. Оставете да втаса на топло.

След това я добавете към брашната в голяма тава и долейте разбитото кисело мляко, солта, олиото. Замесете гладко тесто и го оставете хубаво да втаса.

Застелете тава или форма с хартия за печене. Оформете втасалото тесто и поръсете с брашно от всички страни. Сложете го в тавата и пак поръсете с малко брашно при нужда.

Оставете да втаса за още 30-40 минути и сложете ръжения хляб да се опече в загряна умерена фурна.

Изпеченият ръжен хляб се завива с кърпа, докато се охлади.подобни рецепти тук
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар