Щолен с бадемов марципан

13/03/2017
Севда Андрееваот Севда АндрееваНовак / Автор
"Вкусен, като зимна приказка - ароматен, сладък и неустоим щолен "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции5
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо156
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг-

Необходими Съставки

  • брашно - 2 ч.ч.
  • захар - 100 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 1 бр., суха
  • масло - 220 г, разстопено
  • ванилии - 2 бр.
  • карамфил - 1/2 к.л., смлян
  • кардамон - 1/2 к.л., смян
  • сол - 1/3 к.л.
  • индийско орехче - 1/2 к.л., смляно
  • яйца - 2 бр.
  • бадеми - 60 г, счукани на едро
  • стафиди - 1 ч.ч.
  • захаросани плодове - 1 ч.ч.
  • лимонови кори - 1/2 к.ч., сушени
  • портокалови кори - 1/2 к.ч., сушени
  • ром - 60 мл
  • масло - за намазване
  • пудра захар - за поръсване
  • За марципана
  • пудра захар - 180 г
  • кристална захар - 180 г
  • бадеми - 250 г смлени
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За марципана:
Разбиваме пудрата и кристалната захар с яйцето и жълтъка, прибавяме бадемите и прибираме в хладилника за поне 5 часа.

Накисваме от вечерта стафидите в рома. Затопляме прясното мляко и прибавяме 3 с.л. брашно, 1 с.л. захар и маята и оставяме да шупне.

Към шупналата смес прибавяме предварително разбитите яйца, останалата захар, разтопеното масло и подправките. Постепенно добавяме брашното и замесваме умерено твърдо тесто.

Добавяме отцедените стафиди, захаросаните плодове и портокаловите и лимонови кори, отново омесваме.

Разстиламе тестото леко, така че в средата поставяме предварително приготвения марципан оформен на фитил.

Увиваме тестото около марципана и прехвърляме в тава, оставяме да втаса за 1 час. Печем в предварително загрята фурна за час.

Вадим щолена и още докато е топъл го намазваме от всички страни с разстопено масло и го овалваме в пудра захар. Щоленът се оставя да отлежи за поне 2 седмици увит в стреч фолио.подобни рецепти тук
0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар