Патица по сечуански

16/03/2012
Роси Трифоноваот Роси ТрифоноваНовак / Автор
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции5-6
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо5 431
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4,2 от 5

Необходими Съставки

  • патица - 1 брой
  • сол - морска
  • черен пипер
  • чили - на вкус
  • подправки - китайска смес 5 подправки (карамфил, сечуански пипер, китайска канела, резене - смлени семена, анасон - смлян, звездовиден)
  • джинджифил - към 1 с.л. на прах или пресен настърган
  • мед - 3 с.л.
  • фъстъчено олио - 100 мл може и обикновено
  • вино - 100 мл китайско (Shaoxing wine)
  • соев сос - 3 с.л.
  • нишесте - 2 с.л.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • фъстъци - 2/3 ч.ч. без люспи
  • лук - няколко стръка пресен лук
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете патицата добре, като я разрежете на парчета, обезкостите, почистите от мазнини и я измиете под течаща вода. Оставете да изсъхне напълно от течността и се нарязва на по-дребни парчета при нужда. Не трябва да са много малки.

Разбъркайте добре патешкото със сол, малко смлян черен пипер и лют чили пипер. Китайските 5 подправки запечете леко върху сух тиган, след което ги смелете на прах в хаванче. Натъркайте патицата с тях и в покрит съд оставете да престои за 1 нощ.

След това полейте патешкото с малко от виното, соевия сос разбъркайте с джинджифила, меда и фъстъченото олио. Разтворете нишестето в малко вода и доматеното пюре и объркайте патешкото с тази смес.

Загрейте мазнина в уок или голям незалепващ тиган и сложете патешкото да се пържи, като разбърквате редовно и доливате по малко вино. Щом се сготви, добавете едро накълцани пресен лук и почистените фъстъци и запържете за още няколко минути.

подобни рецепти тук
5 1
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар