Любовно тирамису

14/02/2012
Роси Трифоноваот Роси ТрифоноваНовак / Автор
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо4 842
  • Преглеждания за месеца41
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4,6 от 5

Необходими Съставки

  • за блата
  • брашно - 1 ч.ч. + 2 с.л. пресято
  • яйца - 6 жълтъка + 6 белтъка
  • захар - 1/4 ч.ч. кафява или тръстикова
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • бакпулвер - 1/4 ч.л.
  • захар - 1/3 ч.ч. кафява или тръстикова
  • за крема
  • сметана - 250 г
  • кафе - 1 и 1/2 ч.ч. горчиво и силно еспресо
  • ликьор - 3 - 4 с.л. Амарето или бадемов/портокалов ликьор
  • какао - 4 - 5 с.л. на прах
  • яйца - 5
  • маскарпоне - 500 г сирене
  • захар – около 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете форма за печене с отлепящи се стени с намазнена хартия за печене. В купа разбийте жълтъците за блата с 1/4 ч.ч. кафява захар и добавете ванилията. Трябва да се бие до получаване на гъст крем.

Разбийте белтъците с бакпулвера на пухкав сняг и постепенно добавете 1/3 ч.ч. захар. Сипете брашното към жълтъчената смес и съвсем леко го объркайте. Добавете белтъците и внимателно с шпатула смесете всичко мн. добре. Сипете сместа във формата и сложете да се пече за 35-40 минути.

Блатът е готов, когато при леко притискане в средата възвърне формата си. Оставете готовият блат да се охлади за 10 минути и внимателно го извадете от формата, като обърнете и отстраните хартията за печене. Разрежете внимателно на 2 или 3 блата. и ги оставете напълно да се охладят.

За крема Маскарпоне разбийте сметаната с част от захарта на плътен крем. Отделете се белтъците от жълтъците и разбийте белтъците на сняг с щипка сол).

Разбийте много добре маскарпонето и добавете към него жълтъците и останалата част от захарта. Към тази смес добавете сметаната, като внимателно бъркате, след което се разбърква и с белтъците на сняг.

Ликьорът разтворете в топлото кафе. Напоете блатовете с част от него, но не прекалявайте. Слепете блатовете с крема и намажете отгоре. Поръсете цялата торта с пресято какао на прах. При поднасяне сложете шаблон във фората на сърце върху изрязаното парче тирамису, леко пресейте пудра захар отгоре и отстранете шаблона. Така се получава красива сърцевидна украса.подобни рецепти тук
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

ММ
ММ
07.03.2016 19:23
Тъкмо търсех нещо по-специално за утре.Тази рецепта ми се вижда подходяща.Ще я пробвам и ще споделя.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв