Сърна по ловджийски
23/01/2012

Снимка: ezine.bg
Добави снимка+3 точки

отБай СтавриНовак
- Приготвяне
- Готвене
- Общо
- Порции6-7
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
Необходими Съставки
- еленско месо - 1, 5 кг
- олио - 1 ч.ч. + 2 - 3 с.л.
- сол
- черен пипер
- брашно - 1 с.л.
- доматено пюре - 4 с.л.
- гъби - 20 г дребни
- масло - 1 бучка
- марината - 2 л вода, 500 мл вино, 250 мл оцет, 1 морков, 1/2 глава лук, 2 дафинови листа, 15 зърна черен пипер и 2 карамфилчета
Начин на приготвяне
Накиснете сърнешкото месо в марината, приготвена от 2 л вода, 500 мл вино, 250 мл оцет, 1 нарязан едро морков, 1/2 глава лук, 2 дафинови листа, 15 зърна черен пипер и 2 карамфилчета, които са повряли заедно за 5-10 минути. Нека сърнешкото месо престои в нея за 1 нощ.
На следващия ден го отцедете и го запържете в 1 ч.ч. загрята мазнина, като го обръщате, за да се зачерви равномерно.
Посолете го и го залейте с 1 ч.ч. от маринатата и 1 ч.ч. вода. Захлупете и оставете да се задушава за 1 час на слаб огън. Готовото месо нарежете на филийки и ги подредете в чиния.
Загрейте 3 с.л. олио и запържете дребните гъби. Към тях добавете 1 лъжица брашно, разбъркайте докато се запържи и то и прибавете доматената салца. Разредете запръжката със соса от задушаването на месото и при нужда долейте малко вода.
Оставете соса да ври за около 5-6 минути. Свалете от котлона и го разбъркайте с бучка прясно масло. Полейте сърнешкото със соса и поднесете с гарнитура от картофено пюре или ориз-пилаф.подобни рецепти тук
На следващия ден го отцедете и го запържете в 1 ч.ч. загрята мазнина, като го обръщате, за да се зачерви равномерно.
Посолете го и го залейте с 1 ч.ч. от маринатата и 1 ч.ч. вода. Захлупете и оставете да се задушава за 1 час на слаб огън. Готовото месо нарежете на филийки и ги подредете в чиния.
Загрейте 3 с.л. олио и запържете дребните гъби. Към тях добавете 1 лъжица брашно, разбъркайте докато се запържи и то и прибавете доматената салца. Разредете запръжката със соса от задушаването на месото и при нужда долейте малко вода.
Оставете соса да ври за около 5-6 минути. Свалете от котлона и го разбъркайте с бучка прясно масло. Полейте сърнешкото със соса и поднесете с гарнитура от картофено пюре или ориз-пилаф.подобни рецепти тук
Препоръчано по темата
Коментари (3)

А не е ли забранено и за ловджиите сърни да ловуват?
0
0

Най- накрая си намерих точната рецепта за сърнешко. Стана ама много вкусно :)
1
0

Вече 2 пъти правя тази рецепта и много ми харесва.Досега не можех да намеря подходяща за сърна,но тази е върхът.
1
0