Сърна по ловджийски

23/01/2012
от Бай СтавриНовак
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции6-7
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо20 092
  • Преглеждания за месеца302
  • Преглеждания за седмицата54
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4,7 от 5

Необходими Съставки

  • еленско месо - 1, 5 кг
  • олио - 1 ч.ч. + 2 - 3 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • брашно - 1 с.л.
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • гъби - 20 г дребни
  • масло - 1 бучка
  • марината - 2 л вода, 500 мл вино, 250 мл оцет, 1 морков, 1/2 глава лук, 2 дафинови листа, 15 зърна черен пипер и 2 карамфилчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете сърнешкото месо в марината, приготвена от 2 л вода, 500 мл вино, 250 мл оцет, 1 нарязан едро морков, 1/2 глава лук, 2 дафинови листа, 15 зърна черен пипер и 2 карамфилчета, които са повряли заедно за 5-10 минути. Нека сърнешкото месо престои в нея за 1 нощ.

На следващия ден го отцедете и го запържете в 1 ч.ч. загрята мазнина, като го обръщате, за да се зачерви равномерно.

Посолете го и го залейте с 1 ч.ч. от маринатата и 1 ч.ч. вода. Захлупете и оставете да се задушава за 1 час на слаб огън. Готовото месо нарежете на филийки и ги подредете в чиния.

Загрейте 3 с.л. олио и запържете дребните гъби. Към тях добавете 1 лъжица брашно, разбъркайте докато се запържи и то и прибавете доматената салца. Разредете запръжката със соса от задушаването на месото и при нужда долейте малко вода.

Оставете соса да ври за около 5-6 минути. Свалете от котлона и го разбъркайте с бучка прясно масло. Полейте сърнешкото със соса и поднесете с гарнитура от картофено пюре или ориз-пилаф.подобни рецепти тук
5 6
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Monika Ivanova
Monika Ivanova
07.05.2016 07:58
А не е ли забранено и за ловджиите сърни да ловуват?
0
0
Еми
Еми
24.02.2014 18:43
Най- накрая си намерих точната рецепта за сърнешко. Стана ама много вкусно :)
1
0
вал
вал
19.01.2014 14:13
Вече 2 пъти правя тази рецепта и много ми харесва.Досега не можех да намеря подходяща за сърна,но тази е върхът.
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв