Пастърма от еленско месо

21/01/2012
Роси Трифоноваот Роси ТрифоноваНовак / Автор
  • Приготвяне
  • Общо
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо10 168
  • Преглеждания за месеца217
  • Преглеждания за седмицата48
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изрежете от еленския бут правилни дълги парчета с дебелина 3-4 см. Не трябва да имат тлъстинки. Смесете солта със селитрата и захарта (за 1 кг месо са достатъчни 75 г от сместа).

Натрийте месото хубаво с тази смес и го наредете плътно в дървено каче, като поръсвате с бахар, черен пипер, натрошени дафинови листа и чубрица.

Притиснете месото с тежест и оставете така за 10 дни. След това го изкиснете във вода, която да поеме излишната сол.

Отцедете месото, подсушете го с кърпа и го окачете да се опушва 3-4 дена. Притиснете опушената пастърма между 2 дъски с тежест.

След 24 часа намажете месото с кашица от счукан чесън и лют червен пипер. Окачете еленската пастърма на сухо и проветриво място. Рецептата е на старите майстори.подобни рецепти тук
5 5
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

ddd
ddd
13.11.2013 21:59
скандал,не като купешките!:)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв