Домашно сирене

12/01/2012
от Бай ДанчоНовак
"Веднъж приготвили си домашно сирене по тази рецепта, никога няма да опитате отново сиренето от магазина "
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо85 288
  • Преглеждания за месеца2751
  • Преглеждания за седмицата15
  • Коментирана10 пъти
  • Рейтинг4,2 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 10 л прясно овче
  • мая - 1 с.л. за сирене (20 капки/20 мл)
  • сол - 200 г на 1 л вода за саламурата за осоляване + 120 г на 1 л вода за саламурата за съхраняване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното овче мляко се прецежда и се загрява за около 10 минути до температура 70 градуса, като не трябва да завира. След това се охлажда до 33 - 34 градуса. Добавя се маята, предварително разредена с преварена и охладена вода в съотношение 1:10.

Разбърква се добре и млякото трябва да се остави за 1 час на тази температура, за да се подсири. След това сместа се сипва в марля и се оставя да се отцеди за 2 часа, при което се отделя суроватката.

След това поставете сиренето в цедилка и го затиснете с тежести, за да се оформи. Оставете така поне за 6 часа. Нарежете го на отделни парчета след това и ги накиснете в саламура, за да се осоли.

За първата саламура са нужни за 1 л вода и 200 г сол. В нея сиренето трябва да преседи поне 24 часа. След това го преместете във втората саламура за съхранение, която се приготвя от 120 г сол на 1 л вода. Съхранява се в помещение с температура около 10 градуса.

След 60 дни сиренето е готов за консумация и може да се съхранява в хладилник.подобни рецепти тук
5 15
4 7
3 4
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Monika Ivanova
Monika Ivanova
10.04.2016 14:58
Аз си купувам от едни познати и даааа...няма нищо общо с боклуците по магазините.
2
2
Pressy
Pressy
24.03.2016 16:51
Кой не обича домашно приготвено всичко ! По-истинско е на вкус ! Браво и благодаря за рецептата ! Полезна е !
2
4
Йорданка
Йорданка
28.02.2016 17:00
обичам домашно сирене,добре че има кой да го приготвя :))
1
1

Виж всички коментари или напиши такъв