Карамелизирани ябълки

04/01/2012
Иларияот ИларияНовак / Автор
"Карамелизирани ябълки с вкус на приключения и сладки спомени!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции10 бр.
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо11 319
  • Преглеждания за месеца147
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4,8 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • ябълки – 10 малки
  • захар - 1 ч.ч
  • глюкоза - 1/4 ч.ч.
  • сметана - 1/2 ч.ч. течна
  • масло - 2 с.л. краве
  • боя - малко червена безвредна, за по ярък цвят
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете ябълките и махнете дръжките. Там където са били дръжките забодете по една дървена клечка или шишче.

Сипете в тенджера захарта и глюкозата и без първоначално да разбърквате, загрейте, докато сместа се карамелизира. Успоредно с това загрейте сметаната в друг съд, но без да кипва.

Махнете карамела от котлона и на тънка струйка към него добавете горещата сметаната, като разбърквате.

Върнете тенджерата обратно на котлона и разбъркайте с маслото и на слаб огън. Добавете малко боя, бъркайте до получаване на хомогенна смес и махнете от котлона.

Потопете всяко шишче с ябълка в карамелената смес веднага. нареждайте ги върху хартия за печене и оставете да се втвърдят за 20-30 минути. По желание, преди напълно да е стегнал карамелът, оваляйте в натрошени ядки.

подобни рецепти тук
5 6
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Monika Ivanova
Monika Ivanova
08.05.2016 08:18
обожавах ги като дете, а не съм се сещала да ги направя на моето дете, благодаря за идеята
0
0
Фани
Фани
05.03.2015 19:10
Нужен ли ни е оцветител
0
0
Николай
Николай
12.01.2016 16:47
Не. Посочено е "за по ярък цвят".
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв