Коледна торта

25/12/2011
Ефросия
отЕфросияДжедай301
"Тортата за Коледа е почти толкова важна, колкото пуйката, дори повече "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции12-14 парчета
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо13 711
  • Преглеждания за месеца55
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.7 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Набодете портокала с дебела игла на много места и сложете да се вари за 30 минути във вода. Щом е напълно омекнал, го пасирайте или смелете в кухненски робот.

Загрейте фурната на 180 г. Намазнете леко 23-сантиметрова тава и я поръсете с натурално какао.

В голяма купа леко разбийте яйцата, захарта и олиото за блата. Постепенно добавете портокаловото пюре и разбъркайте с предварително разтопените и охладени 100 г шоколад и малко масло.

Пресейте какаото, брашното и бакпулвера и ги разбъркайте към останалата смес. Сипете в тавата и сложете да се пече за 55 минути, или докато блатът си възвръща формата щом леко го притиснете в средата.

Около 40-45 минута покрийте с фолио, ако почне да загаря. Оставете да изстине за 10 минути в тавата, а след това върху решетка, за да се охлади напълно. Разрежете го внимателно на 2 отделни части.

За портокаловия крем разбийте 200 г масло с портокалова есенция. Яйцата и захарта разбийте на водна баня и варете така при непрекъснато бъркане до побеляване на яйцата. Добавете набъбналия предварително желатин в топлата смес и разбъркайте до разтопяването ѝ. Сместа се охлажда се и се смесва с маслото. Накрая разбийте и с 1 кофичка топено сирене с лек, натурален вкус. Може да добавите и прясно настъргани портокалови корички.

Портокалите нарежете на кръгчета и ги карамелизирайте заедно със захарта в съд на котлона.

За външния шоколадов крем пригответе 1 опаковка шоколадов пудинг според указанията му и го разбъркайте със 100 г натурален шоколад, предварително натрошен и 1 с.л. масло.

Сложете 1 блат в поднос, намажете го обилно с 2/3 от портокалов крем, сложете втория блат, намажете 1/3 портокалов крем и залейте с шоколадовия крем. Направете украса от карамелизираните портокали.подобни рецепти тук
5 8
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Дани
Дани
01.05.2013 12:54
И аз това се запитах: А къде остана желатина? На нито един от кремовете не му трябва допълнително сгъстяване. Според мен. Но все пак очаквам да поясните, защото рецептата въпреки някои неясноти и въпреки всичките тези огромни мазнини, които се съдържат в необходимите продукти, изглежда привлекателно. А какво точно е това топено сирене в кофичка? Не съм виждала такова? По-добре би било да напишете колко грама трябва да е! И отделно ли се разбива или само се добавя при масления крем и сместа се разбърква до еднородност?
0
0
Диннар Яхя
Диннар Яхя
24.12.2012 20:18
А къде е ролята на желатина?
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв