Новогодишна питка с късмети

28/12/2011
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваИноватор3762293
"Тази година на кой ли ще се падне късметът?"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции1 бр.
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо31 997
  • Преглеждания за месеца93
  • Преглеждания за седмицата11
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг4.1 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 2 ч.ч. хладко
  • захар - 1.с.л.
  • яйца - 4 броя
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • брашно - около 1 кг
  • мая - 10 г суха или 1 пакетче
  • масло - 50 г разтопено
  • сусам - 1/2 ч.ч., леко запечен + за поръсване
  • яйца - 1 брой, разбито, за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете в купа хладкото прясно мляко, захарта, яйцата и олиото и разбийте с миксер. В друга купа пресейте 2 ч.ч. брашно и добавете към него и маята. Сипвайте тази брашняна смес към млечно-яйчната и разбийте до еднородна смес. Оставете да почине 10 минути.

Отделно разбъркайте 2 ч.ч. брашно със солта. След 10-те минути добавете соленото брашно към другата смес и разбийте до получаване на меко и еластично тесто, което се отделя от стените на купата.

При нужда добавете допълнително брашно. Прехвърлете готовото тесто в намазана с малко мазнина купа, покрийте го и оставете на топло да втаса хубаво и да удвои обема си (за около 30 минути).

Разделете тестото на 3 топки, след като удвои обема си. Всяка топка разточете върху набрашнена повърхност на кора, намажете с масло и поръсете със сусам. По същия начин разточете втората и третата кора и ги сложете една върху друга върху първата.

Нарежете разточените кори като торта на 8 парчета. Във всяко парче сложете късмет, завийте на кифлички и подреждайте в тавата за печене, леко намазнена. Оставете новогодишната пита с късмети да втаса отново за 30 минути.

Намажете я с разбитото яйце, поръсете със сусам по желание и сложете да се изпече в предварително загрята фурна на 170 градуса. След първите 20 минути сложете отгоре фолио, за да не изгори.

Оставете изпечената питка да изстине за 15 минути в тавата и я извадете от нея.подобни рецепти тук
5 11
4 4
3 2
2 1
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Елена Тодорова
много интересна рецепта, ще се опита задължитлено
0
0
Васи
Васи
30.12.2014 17:08
На мен пък много ми харесва изпълнението. Нетрадиционно и интересно!
0
0
Ani
Ani
31.12.2013 01:49
Прекрасна рецептал Благодаря!
2
0

Виж всички коментари или напиши такъв