Торта Бяла Неделя

20/12/2011
"Ето и поредното сладко изкушение, което стои между нас и мечтаната фигура "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции16
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо47 329
  • Преглеждания за месеца177
  • Преглеждания за седмицата38
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • брашно - 7 с.л.
  • яйца - 7 броя
  • захар - 7 с.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • какао - 2 ч.л.
  • прясно мляко - 1 л, за крема
  • захар - 400 г, за крема
  • брашно - 180 г, за крема
  • нишесте - 50 г, за крема
  • масло - 200 г краве, за крема
  • сметана - 1 л животинска
  • захар - 400 г, за сметаната
  • захар - 300 г, за крокана
  • орехи - 100 г натрошени ядки, за крокана
  • масло - за намазване
  • захар - 1 ч.ч., за сиропа
  • вода - 2 ч.ч., за сиропа
  • сметана - 500 г, за бялата заливка
  • захар - 200 г
  • масло - 125 г краве
  • шоколад - 500 г бял + черен за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Използвайте яйца на стайна температура, като отделите жълтъците от белтъците. В голяма купа разбийте добре белтъците. Прибавете постепенно жълтъците, 7 с.л. захар и на порции брашното с бакпулвера. След като сте разбъркали добре, добавете какаото и объркайте с него. Изсипете сместа в намаслена форма и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 20-30 минути.

За крема загрейте прясното мляко и захарта в съд на котлона. Разтворете в мъничко вода брашното и нишестето и го добавете бъркайки към млякото. В леко изстиналия крем добавете маслото и бъркайте, докато се разтопи.

За сметаната, разбийте 1 л животинска сметана със захарта до пухкавост. За сиропа в съд на котлона загряваме захарта с водата. За да приготвите крокана (гриляж), карамелизирайте 2 ч.ч. захар и разбъркайте с 1 ч.ч. натрошени орехи.

Разстелете карамела върху намазнена гладка повърхност и след като изстине, го натрошете на фини частици. За бялата заливка на тортата, загрейте в съд на котлона 500 г сметана, прибавете 200 г захар, пакетче краве масло, натрошен бял шоколад и разбъркайте до еднородна смес.

Готовият пандишпанов блат разрежете на 3 отделни блата. Сложете първия блат в поднос, сиропирайте, нанасете от белия крем и поръсете от крокана. Покрийте с втория блат и редувайте съставките, като намажете и с малко сметанов крем. След третия блат сиропирайте и намажете тортата с белия крем.

С помощта на сладкарски пош шприцовайте сметанови розички по периферията на тортата, за да не изтече белия шоколад. Залейте тортата с бялата заливка с бял шоколад. Шприцовайте надлъж фини ленти черен шоколад и с помощта на нож направете украсата, като издърпвате ленти по диагонал.

От шоколадов кувертюр може да оформите малки шоколадови розички, а отстрани покрийте с крокановата смес. Оставете тортата Бяла Неделя в хладилник за 1 денонощие преди да поднесете.подобни рецепти тук
5 14
4 10
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

мими
мими
28.03.2014 02:43
торта с 1.5 кг захар-много полезна и хранителна
4
1
Зара
Зара
15.01.2014 20:27
Не знам, аз си го карам по класическия начин - белтъка разбит на сняг си го добавям накрая (към жълтъците разбити със захар) и обърквам вече с лопатка, а не с миксер, като дори редувам с брашното. И става пухкава смес и съответно блат. Тук е посочен обратен ред - не съм го пробвала...
3
0
Сети
Сети
22.03.2012 08:41
защо не го пече 20 минути тогава? Все пак е пандишпанов блат, какво очакваш?! На нас вкъщи тази торта ни е любима
1
1

Виж всички коментари или напиши такъв