Английски коледен сладкиш

15/12/2011
Илария
отИларияМастър Шеф1171203
"Традиционен сладкиш за Коледа, без който островният Дядо Коледа категорично отказва да остави подаръците, които е донесъл "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо11 194
  • Преглеждания за месеца196
  • Преглеждания за седмицата16
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • смокини - 100 г сушени, нарязани
  • сушени плодове - 250 г микс
  • боровинки - 100 г сушени
  • череши - 100 г захаросани, ситно нарязани
  • джинджифил - 1 по - голямо парче, пресен, нарязани ситно
  • портокали - сок от 1 портокал
  • брашно - 225 г самонадигащо се
  • захар - 225 г кафява
  • масло - 250 г
  • яйца - 4 броя
  • петмез - 1 с.л. тъмен
  • ябълки - 1 брой, обелена и настъргана
  • марсала - 100 мл или друго ликьорно вино
  • ракия - 100 мл, може и ром или бренди
  • орехи - 50 г счукани
  • карамфил - 3 зрънца, смлян
  • черен пипер - 1 щипка
  • канела - 1 супена лъжица
  • индийско орехче - 1/2 ч.л. смляно
  • сладко - 4 - 5 с.л. от кайсии, за намазване
  • кувертюр - бял, за покриване на сладкиша, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете всички плодове и нарязания джинджифил, портокаловия сок, Марсалата и ракията/бренди/ром. Оставете така да престои за 1 нощ.

Разбийте маслото и захарта и постепенно добавете по 1 яйце с 1 с.л. брашно. Разбъркайте добре с всички яйца и цялото брашно и добавете всички подправки.

Следва да добавите накиснатите плодове и сока и разбъркайте добре. Накрая объркайте с ядките, рачела и настърганата ябълка.

Застелете по висока тавичка за печене с хартия и леко я намазнете. Сипете сместа за празничкия коледен сладкиш и я разстелете равномерно. Сложете да се пече в предварително загряна фурна на 150 градуса за около 3 часа или докато дървен шиш, забучен в кекса, излезе чист.

Готовия сладки извадете от фурната и го намажете със сладко от кайсии. Друг вариант е да го полеете с няколко с.л. бренди или ром. Пригответе глазурата според указанията на опаковката и залейте с нея вече изстиналия коледен сладки.подобни рецепти тук
5 3
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
24.06.2016 13:46
Обичам сладкишите повече да ги ям, а по-малко да ги правя.
0
0
дафинка
дафинка
28.11.2013 14:03
Сладкишът е невероятен приготвям го един месец преди Коледа и всяка седмица го черпя с хубав,ароматен Арменски коняк и така до празника трайноста му е до три месеца весели празници!!!
0
0
надя
надя
15.12.2011 12:56
wow! Трябва да се пробва :)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв