Пълнена коледна пуйка

14/12/2011
Дебелата Бертаот Дебелата БертаНовак / Автор
"Коледата е невъзможна, ако на масата не е сложена крехка пълнена пуйка, от която цялото семейство вкусно да похапне "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции12
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо50 057
  • Преглеждания за месеца33
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4,1 от 5

Необходими Съставки

  • пуешко месо - 1 пуйка, по - голяма + дреболиите й
  • праз - 3 стръка
  • гъби - 200 г, нарязани
  • ориз - 350 г
  • сушени кайсии - 100 г
  • стафиди - 100 г, от Златна стафида
  • сини сливи - 100 г сушени
  • чесън - 1 с.л. пресован
  • галета - 1 с.л.
  • кимион - 1 к.л. смлян
  • черен пипер - 1 к.л.
  • бял пипер - 1 к.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • розмарин - 1 к.л.
  • риган - 1 к.л.
  • мащерка - 1 к.л.
  • бяло вино - 150 мл
  • дафинов лист - 2 броя
  • сол
  • зехтин - или олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете пуйката, като запазите дреболиите й. Натъркайте я с малко сол, зехтин и пресования чесън отвън и вътре. Вътре я полейте с 1/2 от бялото вино и я сложете за 1 час да се овкусява, като от време на време я обръщате.

В голям тиган загрейте малко олио и задушете накълцания праз, гъбите и дреболийките на пуйката. Щом всичко омекне, добавете подправките. След това сипете предварително изплакнатия ориз и разбъркайте, докато всичко се разпредели равномерно.

Долейте останалото вино, разбъркайте и щом се изпари, долейте чаша топла вода. Разбъркайте, докато оризът поеме всичката течност. След това долейте 2 чаша вода и отново изчакайте и тя да се абсорбира. Свалете плънката от котлона и към нея прибавете накълцаните сушени плодове. Оставете плънката да се охлади.

След това напълнете пуйката с плънката и я зашийте. Сложете я в намазнена тава, върху парчета лук, за да не залепне. Намажете обилно цялата пуйка със смес от 1-2 ч.л. червен пипер и зехтин. Долейте в тавата 2 ч.ч. топла вода.

Покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете да се пече в загряна слаба фурна. Печенето отнема около 5 часа. Готовата пуйка се изважда, отстранява се фолиото и с помощта на лъжица се полива с получения в тавата сос. Върнете я във фурната, докато хване апетитен загар.
подобни рецепти тук
5 11
4 9
3 5
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар