Кексово руло с плънка

01/12/2011
"Запретвайте ръкави, защото много работа ви чака, докато сложите на масата това кексово руло с плънка!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции10-12 парчета
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо22 015
  • Преглеждания за месеца86
  • Преглеждания за седмицата16
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 120 мл
  • яйца - 2 боря
  • масло - 1 - 2 с.л. топено краве
  • мая - 1/2 кубче
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • ванилия - 1 прахче или капки есенция
  • брашно - колкото поеме за меко, нелепнещо тесто
  • орехи - 1 и 3/4 ч.ч. смлени, за плънката
  • мармалад - 2 с.л. по избор
  • прясно мляко - 1/4 ч.ч.
  • масло - 1/4 ч.ч. топено краве
  • яйца - 1 жълтък
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • ванилия - екстракт
  • канела - 1 ч.л.
  • какао - 1 ч.л.
  • яйца - 1 белтък, за намазване
  • захар - 4 с.л. за отгоре
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко 120 мл прясно мляко и разтворете в него маята. Постепенно добавете 2 яйца, 1-2 с.л. топено масло, 3 с.л. захар, щипка сол, ванилията и постепенно брашното. Замесете меко, но незалепващо тесто и го оставете да втаса.

Смесете млените орехи с мармалада по желание, по 1/4 ч.ч. топено масло и прясно мляко, 1 жълтък, 1/2 ч.ч. захар, ванилия, канелата и какаото. Хубаво разбъркайте съставките за плънката.

Разточете втасалото тестото върху посипан с брашно чаршаф или покривка на една голяма правоъгълна кора
Разпределяте отгоре равномерно плънката и навийте на дълго руло. Леко го разтегнете, за да се удължи още малко, като внимавате да не го сплескате или скъсате.

Завийте рулото в тясна форма за печене на кексове и козунаци, предварително намаслена. Оставете отново да втаса на топло, след което намажете с разбит белтък и поръсете обилно със захар.

Сладкишът се пече първите 10 минути на много слаба фурна (около 100 градуса) за да бухне хубаво, след което се опича до готовност на 160 градуса, като се внимава да не прегори отгоре. Може да го печете само на долен реотан, ако тръгне да прегаря. Проверете готовността му с клечка или шишче.подобни рецепти тук
5 14
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Fuji
Fuji
01.08.2013 13:56
Това не е кексово, а козуначено тесто. Разточва се около 1,5-2см.
2
0
Dimova
Dimova
20.07.2013 21:17
Съжалявам за глупавият въпрос,но колко дебел е листа който разточвате от тестото?
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв