Маринована аншоа

26/11/2011
Роси Трифоноваот Роси ТрифоноваНовак / Автор
"Мариноването на хамсия е трудоемко, но резултатът е няколко незабравими вечери в добра компания!"
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо10 465
  • Преглеждания за месеца69
  • Преглеждания за седмицата15
  • Коментирана6 пъти
  • Рейтинг4,6 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • аншоа - 2 пресни хамсии
  • морска сол - 3 ч.ч.
  • оцет - 200 - 300 мл ябълков + 4 - 5 с.л. балсамов
  • зехтин - на око
  • копър - пресен, накълцан
  • чесън - 1 глава, малка
  • лимони - прясно изцеден сок от 1 лимон
  • чушки - сушени, сладки или люти, стрити
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете хамсиите от люспите, главите, хрилете и вътрешностите. В купа сложете рибата и морската сол и оставете така за 1 или 2 денонощия. Ако ги оставите по-дълго, по лесно ще отстраните костите.

След това ги измийте под течаща вода и отделете гръбначните кости. Подредете филетата аншоа отново в купата (без солта) и залейте с ябълковия оцет. Оставете отново за 24 часа в хладилник.

Измийте отново добре под течаща вода, а ако е твърде солена, може да я накиснете за час във вода. Всяка риба разрежете на 4 филенца по дължина на двете й части - общо 8 филенца.

Направете смес от балсамовия оцет, зехтин на око (повечко), счуканите скилидки чесън, лимоновия сок, накълцания копър и стритите сушени чушки.

Започнете да редите в буркани като се слага ред аншоа и се полива с дресинга. Така се реди до горе на буркана. Затворете хубаво с капачки. Маринованата аншоа издържа до месец в хладилник.подобни рецепти тук
5 4
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

фен на консервите
фен на консервите
26.11.2013 14:23
На автора на рецептата ще препоръчам да пита хората, който живеят до "Гьола". Никоя черноморска риба не се чисти преди да се маринова, първо стои 24-48 часа в морска сол, след, което се чисти, отделят се филенцата, престояват 12 часа в оцет и се реди в буркани с подправки по избор. А дядовците и бабите ни едно време направо са пълнели качетата с ред риба, ред сол без да я чистят и преди да я сложат на масата са я обезсолявали и подправяли.
3
0
Фен на Аншоата
Фен на Аншоата
01.04.2013 14:49
Хамсъ означава Аншоа в интерес на истината.
А в "Гьола", както го нарече, се въди хамсия,Г-н "Всезнайко" която е и суровината за Аншоа!
1
1
pti
pti
18.02.2012 08:41
Между другото хамсия е турското име на сардината. А аншоата, макар и близка, е различна риба, която не се въди в гьола.
2
1

Виж всички коментари или напиши такъв