Карамелизиран лук

25/11/2011
Роси Трифоноваот Роси ТрифоноваНовак / Автор
"Видът не е всичко, но вкусът е! Да ви е сладко!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции2-3
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо82 441
  • Преглеждания за месеца1928
  • Преглеждания за седмицата33
  • Коментирана4 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • лук - 2 - 3 глави
  • олио - около 100 мл или повече
  • захар - 1 - 2 с.л. (по предпочитание)
  • сол - на вкус
  • балсамов оцет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука на тънки филийки, и го разделете на отделни полумесеци.

Загрейте мазнината в тиган и сипете лука да се запържи, докато хване загар.

Добавете захарта и разбъркайте.

Щом започне да се карамелизира добавете балсамовия оцет, малко топла вода (2-3 с.л.) и оставете и тя да се изпари.

По този начин се добавя вода още 2 пъти, като накрая се запържва до пълното изпаряване на течността.

Оставете лука под капак да се задуши, след като свалите от котлона. Накрая поръсете със сол на вкус.
подобни рецепти тук
5 5
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Monika Ivanova
Monika Ivanova
10.04.2016 21:50
И само лук ли>Не е ли с нещо месно?
7
1
Сия Рибагина
Сия Рибагина
23.03.2016 21:14
Много го обичам,става уникален,само че ползвам мазнина на половината и не слагам никаква вода,след като запържа лука до златисто загар добавям балсамов оцет със захар или мед.Също препоръчвам използването на червен лук,правила съм и с кромид и с червен,с червения се получава по добре
14
0
Lyudmila Cenedra Ognyanov
И при мен се получи много добре! Страхотна рецепта!
3
1

Виж всички коментари или напиши такъв