Карамелизиран лук

25/11/2011
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваДарт Вейдър3763328
"Видът не е всичко, но вкусът е! Да ви е сладко!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции2-3
Сготви+1 точки
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо118 828
  • Преглеждания за месеца1381
  • Преглеждания за седмицата213
  • Коментари4 пъти
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • лук - 2 - 3 глави
  • олио - около 100 мл или повече
  • захар - 1 - 2 с.л. (по предпочитание)
  • сол - на вкус
  • балсамов оцет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лука на тънки филийки, и го разделете на отделни полумесеци.

Загрейте мазнината в тиган и сипете лука да се запържи, докато хване загар.

Добавете захарта и разбъркайте.

Щом започне да се карамелизира добавете балсамовия оцет, малко топла вода (2-3 с.л.) и оставете и тя да се изпари.

По този начин се добавя вода още 2 пъти, като накрая се запържва до пълното изпаряване на течността.

Оставете лука под капак да се задуши, след като свалите от котлона. Накрая поръсете със сол на вкус.
подобни рецепти тук

Рейтинг

5 5
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Monika Ivanova
Monika Ivanova
10.04.2016 21:50
И само лук ли>Не е ли с нещо месно?
7
2
Сия Рибагина
Сия Рибагина
23.03.2016 21:14
Много го обичам,става уникален,само че ползвам мазнина на половината и не слагам никаква вода,след като запържа лука до златисто загар добавям балсамов оцет със захар или мед.Също препоръчвам използването на червен лук,правила съм и с кромид и с червен,с червения се получава по добре
17
1
Lyudmila Cenedra Ognyanov
И при мен се получи много добре! Страхотна рецепта!
4
1

Виж всички коментари или напиши такъв