Ezine.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеници»Домашна едросмляна лютеница

Домашна едросмляна лютеница

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Домашна едросмляна лютеница1 / 3
25/11/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
330 мин.
"Който е опитвал домашна лютеница, познава истинския неподправен вкус. Запретвайте ръкави и си пригответе истинска домашна лютеница!"

Необходими Продукти

  • домати - 15 кг зрели и месести
  • червени чушки - 6 - 7 кг червени месести пиперки
  • моркови - 1 кг, или по - малко
  • олио - около 600 - 700 г
  • захар - 1 ч.ч. или повече, ако искате да е по - сладка
  • сол - 3 с.л. или на вкус
  • магданоз - 1 връзка, накълцан, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чушките опечете, обелете и почистете от семките и дръжките. Смелете ги през мелачката, а морковите настържете. Доматите предварително почистете и направете на пюре, като също ги смелите през машината, която отделя люспите.

Сложете доматеното пюре да заври в широк съд и прибавете чушките и морковите, заедно с олиото. Може да сложите и всичко на веднъж.

Щом лютеницата заври се бърка непрекъснато, за да не загори. Прибавят се захар и сол на вкус. Накрая, щом е готова се разбърква с магданоза, когато е свалена от котлона.

Домашната едросмляна лютеница се разсипва в буркани, затварят се и се стерилизират за около 30 минути.

Рейтинг

4.3
527
48
36
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ники
Ники
Нява нищо по-хубаво от домашно приготвената лютеница.
27.07.2020 13:00
Надя Векилова-Савова
Надя Векилова-Савова
Първо се изваряват доматите, да станат 1/3 от първоначалния обем, след това се прибавят смлените чушки, моркови или патладжани. Чак тогава се прибавя олиото. Пържи се още около 1 час. Ако сложите олиото в началото лютеницата ще стане много тежка и с не толкова добър вкус.
17.08.2016 15:09
32
3
Еленя
Еленя
Колко бурканчета излизат от една доза?
17.08.2015 21:01
14
7
коста
коста
наи хубавата лютеница е от първомаи./дето играят хоро на етикетите./а за да не загаря си купете тенджера с двоино дъно.
19.09.2014 20:24
7
1
Гинка
Гинка
При това съотношение между количеството домати и чушки е по-правилно да се нарече "Домашна апетитка" или "Салца с чушки", а не лютеница.
17.09.2014 10:56
9
5
соня
соня
пробвайте с 3кг. печен и смлян патлажан вместо моркови и другата хитрост е 2-3 глави лук наситно нарязани се слагат в сгорещеното олио и като стане златист се слагат доматите- тази рецепта я знам от свекърва ми и вече 30 години я правя така. нямам познат който да я е опитал и да не я харесал
06.05.2014 17:27
25
2
Радостина
Радостина
Извинете, колко минути трябва да ври самата лютеница?
Предварително благодаря :)
14.09.2013 11:19
7
1
Ирена
Ирена
От тази рецепта се приготвя приблизително 21-23 килограма готова лютеница в зависимост от това колко "водни" са били доматите, които използвате.
10.09.2013 23:31
1
2
Didka
Didka
обеснете ми моля за колко количество са тези продукти ...благодаря
09.09.2013 17:29
4
Йорданка Тодорова
Йорданка Тодорова
стана супер,благодаря,макар,че аз вместо моркови смлях печен патладжан 2 кг
04.09.2013 12:51
4
Недялка Колева
Недялка Колева
Спазих всички показания и стана превъзходна лютеница! Благодаря за точните пропорции! Всяка година ще я правя така!!! Който не е опитал, да направи това ! Няма да съжалява!
30.08.2013 13:32
2
Минкова
Минкова
Приготвих лютеницата точно по рецептата и резултатът е просто-отличен! Ще я препоръчам на всички мои приятели.Благодаря сърдечно за чудесната рецепта!Останете със здраве и молба за още такива вкуснотии.
19.08.2012 21:05
2