Сладко от бъз

26/11/2011
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваИноватор3762293
"За вкусно похапване и за здраве - консумирайте повече сладко от бъз!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо18 179
  • Преглеждания за месеца30
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • бъз - 3 кг добре узрели зърна
  • захар - 1 кг, може и по - малко
  • лимонена киселина - 1 ч.л., не е задължителна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете добре узрели, почти черни плодове черен бъз. Почистете зърната и ги пресовайте, за да се отдели сок, в който зърната да врат.

Сложете да се вари на умерен огън гъст захарен сироп, приготвен от захарта и 1 ч.ч. вода. Сипете черния бъз и сока вътре и оставете да се вари на умерен огън до сгъстяване.

Накрая разбъркайте с лимонтозуто, но не е задължително. Още горещо, сладкото от черен бъз се разсипва в бурканчета и се затварят.

Плодът е изключително полезен и доказано лечебен за ред заболявания, като рак, кожни раздразнения, грип и др.подобни рецепти тук
5 9
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Vesselina Marinova
Vesselina Marinova
01.11.2013 01:15
Като дете много обичах това сладко. Преди години го приготвих по този начин. Беше първият ми опит с черен бъз. Малко се разочаровах от резултата защото имаше много семки. Тази година правих сироп от бъз и отделих една част от него за сладко. Пасирах плодовете, прецедих сока, добавих захарта в него заедно с едно пакетче гелфикс. Може да използвате и натурален пектин от сърцевина на дюля. Аз така смятам да направя следващия път. Със сигурност обаче резултатът беше доста по-сполучлив от първия ми опит. ;)
1
0
Стефка
Стефка
20.07.2013 11:07
Сладкото наистина ще е полезно , но не и за болни от диабет . А лимонтозуто запазва хубавия червен цвят на сиропа му .За препоръчване е да се добавят нарязани плодове , които зреят в момента , за да се заглуши специфичната миризма на бъза , която бързо омръзва особено на децата . Пропорцията се запазва независимо от добавените плодове .
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв