Десерт на Бай Данчо

22/11/2011
от БарфиНовак
"Вкусни тайни от кухнята на политиците - сега достъпни за всеки!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо11 160
  • Преглеждания за месеца374
  • Преглеждания за седмицата14
  • Рейтинг4,4 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Плодовете от компотите се отцеждат и нарязват на кубчета. Останалите плодове се обелват при нужда и се нарязват на кубчета със същата големина. Черешите се изчистват от костилките.

Желатинът се накисва в 150 мл студена вода, за да набъбне. Жълтъците се отделят внимателно от белтъците. Млякото се кипва половината захар. От него се заделят 150 мл, които се разбиват с жълтъците.

Сместа се връща обратно в горещото мляко и малко преди да кипне, се сваля от огъня. Оставя се да престои 5 минути и към нея се добавя накиснатия желатин. Разбърква се, докато се разтопи, и се добавят ванилията и сметаната.

Бадемите се попарват във вряла вода, след което се обелват. Изпичат се и щом изстинат, се натрошават или нарязват.

Сместа с желатина се оставя в студена водна баня и от време на време се разбърква. Междувременно белтъците и останалата захар се избиват на твърд сняг. Когато сместа започне да се желира по стените на съда и изстине, се прибавя избитият белтък.

Разбърква се, добавят се плодовете и бадемите и отново се разбърква. Сместа се сипва в подходящи съдове или форми и се прибира в хладилник за 2-3 часа. Готовият крем се сервира студен.

Из книгата: "Аз, готвачът на Живков"подобни рецепти тук
5 6
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар