Чеснова пърленка

19/11/2011
"Чеснови хлебчета за всеки ден и повод приготвени по изпитана селска рецепта"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции10
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо133 235
  • Преглеждания за месеца3341
  • Преглеждания за седмицата1313
  • Коментирана10 пъти
  • Рейтинг3.8 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • брашно - към 500 г, пресято
  • яйца - 1 брой (може и без)
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сол - 1 с.л
  • захар - 1 ч.л
  • мая - половин кубче, за хляб или 1 пак. бакпулвер
  • сода бикарбонат - 1 щипка
  • олио - 2–3 с.л
  • масло - 2 с.л., за намазване
  • чесън - 5 скилидки пресован, за намазване
  • магданоз - няколко стръка накълцан, за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и разтворете содата в киселото мляко. Прибавете млякото към брашното, чукнете яйцето. Постепенно добавете всички останали продукти и замесете меко тесто.

Оставете го да втаса за 30 минути покрито. От тестото се късат топки, които се оформят с ръце на тънки питки.

Питките се мажат с ароматното масло, което се приготвя като леко се разтопи маслото и се разбърка с чесъна и магданоза. Пекат се доста бързо - на скара или във фурна.подобни рецепти тук
5 12
4 8
3 10
2 5
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Rumi Kuskuschieva
Rumi Kuskuschieva
10.01.2018 18:49
Уникално вкусни са,страхотна рецепта.Със сигорност ще направя пак.
0
0
PhD
PhD
24.10.2015 16:16
Мили кандидат кулинари, направете 5-6 опита на скара на дървени въглища и като изгорите или оставите сурови пърленките ще разберете колко време е необходимо. Може да се правят на ел скара, но не директно върху реотана а върху доп решетка, на скара на дървени въглища(най-хубави стават) или върху печка на дърва само че се слагат в тава. И задължително се разнемат на тънко около 5-6мм и след запичане от едната страна се обръщат и се мажат със зехтин. Въртят се макс 2-3 пъти и чак накрая се слага чесновия сос или шарената сол(всеки според вкуса). Поздрави и вкусни успехи.
П.С. Дано съм бил полезен.
13
2
ам ам
ам ам
22.02.2015 10:22
а може ли да се правят на сач?
3
1
Ivo
Ivo
20.02.2017 22:10
Става и на сач
1
0
Ivo
Ivo
20.02.2017 22:09
Става !
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв