Телешка глава в шкембе

17/11/2011
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваИноватор3762293
"Такава вкусотия не бяхме опитвали досега. И докато за приготвянето ѝ се изисква майсторлък, то за изяждането е нужна само добра компания и мерак!"
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
  • Порции8-10
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо17 906
  • Преглеждания за месеца499
  • Преглеждания за седмицата135
  • Рейтинг4.2 от 5

Необходими Съставки

  • телешко месо - 1 глава
  • шкембе - 1 телешко
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • лук - 1 кг
  • моркови - 3/4 кг
  • мазнина - 3/4 ч.ч. + 1/2 ч.ч. за каймата
  • кайма - 1 кг
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • магданоз - 1/2 връзка, накълцан
  • дафинов лист - 2 стрити
  • бахар - на вкус
  • подправки - други на вкус
  • мазнина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистете и измийте добре телешката глава и шкембето и ги натрийте със сол и черен пипер. Накълцайте лука и морковите и ги запържете в 3/4 ч.ч. мазнина.

Отделно запържете каймата в другата мазнина и я овкусете със сол, черен и червен пипер. Прибавете запържените лук и моркови, бялото вино и магданоза и разбъркайте добре. След малко снемете от котлона.

Сложете главата в шкембето, така че гладката му страна да е отвътре. Сложете плънката в устната кухина на главата и около нея и зашийте шкембето.

Сложете го в намазнен пръстен гювеч или огнеупорен съд, долейте малко вода и покрийте тавата и шкембето плътно с алуминиево фолио, защото ще се пече дълго и не трябва да изгаря.

Оригиналната рецепта е с обикновено тесто (3 ч.ч. брашно, 2 с.л. оцет, 2 с.л. олио, малко сол и вода), с което се покрива тавата и шкембето.

Замесеното тесто оставете да втаса за 20 мин., разделете на 4 топки и всяка разточете на кора с диаметър 15-17 см. Най-удобно е да оставите Телешката глава в шкембе да се пече цяла нощ на слаба до умерена фурна.подобни рецепти тук
5 7
4 5
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар