Маринована скумрия

14/11/2011
Роси Трифоноваот Роси ТрифоноваНовак / Автор
"Вече сме си налели по чаша вино и само чакаме някой да приготви маринована скумрия "
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо83 125
  • Преглеждания за месеца576
  • Преглеждания за седмицата114
  • Коментирана7 пъти
  • Рейтинг3,7 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • риба - 5 кг скумрия
  • вода - 2 л
  • морска сол
  • оцет - 700 г винен
  • чесън - 2 - 3 големи глави счукан
  • лук - 2 глави кромид
  • черен пипер - 2 пакетчета, прясно счукан
  • дафинов лист - 3 - 4 броя
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистете скумрията много добре и махнете главите. Нарежете я на дебели парчета и ги подредете в тенджера, на дъното на която сте наръсили морска сол. Отгоре също я покрийте с морска сол. Оставете я за 12 часа така на студено под лек наклон. Целта е морската сол да извлече кръвта от рибата.

След 12 часа се приготвя т.нар. студена саламура, като в 2 л вода се разбъркват морска сол, оцета, нарязания на полумесеци лук и големи глави счукан чесън. Поръсва се със счукания черен пипер и се слагат 3-4 дафинови листа.

Проверете готовността на саламурата с прясно яйце - когато го пуснете в саламурата, трябва да се показва върхът му в размер около 5 ст. Ако не е така, се добавя още сол.

Отцедената от кръвта риба се слага в саламурата за 48 часа, като е нужно да се бърка 2-3 пъти дневно. Маринованата риба се отцежда за няколко часа. Запържва се олио и всяко парче риба се потапя в олиото и се подрежда в буркани.

Долива се малко от саламурата в бурканите, затварят се добре и се стерилизират за 1/2 час. По желание по време на реденето може да добавите нарязани, кисели краставички, моркови, грах, гъби. Съхранявайте бурканите маринована скумрия на студено.подобни рецепти тук
5 7
4 7
3 6
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Драго Жечев гр. Варна
Драго Жечев гр. Варна
06.09.2013 12:25
И аз като съгражданката съм за кратките рецепти!Само че имам една идея за препичането на олиото.Запържете в него не филия хляб,а един средно голям морков,разрязан на четири.Така маринатата придобива много по-приятен аромат и вкус.Да ви е сладко! :)
32
1
От Редактора
От Редактора
13.08.2013 10:09
До Спас: Рецептите в сайта са потребителски или с други думи - хора като вас споделят с аудиторията своите рецепти, по възможност и снимки. "Откраднати рецепти" смислово съчетание, с което хора като вас масово боравят неправилно. Благодарим за забележката, рецептата е коригирана
6
18
Спас
Спас
07.08.2013 03:35
За пореден път виждам малоумна рецепта в този сайт. Хубаво е, че сте решили да го запълните с рецепти, но поне тези дето преписват да са минимално грамотни. Отдавна виждам, че в сайта има само откраднати рецепти, но поне предишните, които съм виждал, бяха написани грамотно. Ако не направите нещо с адекватността на сайта, ще се принудя да ви докладвам. А как, аз си знам.
37
6

Виж всички коментари или напиши такъв