Домашно бяло вино

27/11/2011
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваДарт Вейдър3763320
"Приготвянето на бяло вино е истинско свещенодействие, трябва да изпълните всички ритуали, за да се насладите на отличен резултат!"
Сготви+1 точки
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо66 676
  • Преглеждания за месеца7050
  • Преглеждания за седмицата1347
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг3.5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • грозде - бяло, от сортовете Ризлинг, Димят, Мускат, Шардоне, Ркацители, Тамянка, Траминер, Алиготе и др.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бялото вино изисква по-фина обработка на материала от червеното. Най-важното при производството на бяло вино е, че мъстта трябва да ферментира без семките, чепките и ципите. За целта може да поставите в кацата решетка от летви на разстояние от 1 сантиметър.

Така през канелката ще изтече само сок, а над решетката ще останат твърдите части. Може да сложите и гъста мрежа от лозови пръчки пред вътрешния отвор на канелата, защото по този начин добивът ще се увеличи.

В такъв случай дръжте канелата отворена и при пълненето на съда сокът се оцежда. Може да намачкате с ръчна преса гроздето, за да увеличите добива.

Направете пресовайте веднага, след като приключи естественото отичане на сока и допълнително изцедения сок прибавете към получения.

Обикновено мъстта е мътна и трябва да се откали. На 1 литър мъст се прибавя 1 грам 6%-ова серниста киселина. Така приготвената мъст оставете да престои 16-20 часа.

За по-бързото избистряне спомага температурата - колкото по-хладно е, толкова по-бързо протича процесът.

После претакайте избистрената мъст в съда за ферментация, като не бива да го пълните до край, а да оставите малко разстояние отгоре.

Обикновено отделената кал се прибавя към джибрите и след като ферментира, се използва за варене на ракия.

Накрая на 100 литра мъст се прибавя 2% мая от дрождите и вече съдът е готов за ферментация. Съдът трябва да е в хладно помещение. Трябва да протече бурна ферментация, след което се долива и се оставя да протече тиха ферментация.

След като и тихата ферментация приключи бялото вино се оставя към 3 седмици, за да се избистри. Накрая виното се отделя от калта, за да не прокисне и да се развали.подобни рецепти тук
5 4
4 4
3 5
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

ilijana
ilijana
25.08.2018 20:46
имам много хубаво бяло вино но с висока киселинност как да я премахна или да я намаля
0
0
boji
boji
23.10.2012 07:37
никои да не вярва на тези грешна и непълна рецепта!
26
9
Онзи
Онзи
19.09.2012 09:57
Шантава история, явно е някакав майтап.
11
4

Виж всички коментари или напиши такъв