Сиропирана Баница на Розички

13/11/2011
Росица Ивановаот Росица ИвановаНовак / Автор
"В сърцето и стомаха ни има специално запазено място за сиропираните сладкиши "
  • Приготвяне
  • Готвене
  • Общо
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо43 186
  • Преглеждания за месеца238
  • Преглеждания за седмицата42
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.6 от 5

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 2 - 3 броя
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л. равна
  • мая - 1 пакетче прясна (42г)
  • брашно - около 1 кг еластично средно меко тесто
  • ядки - 400 г едро смлени орехи, шам фъстък
  • портокали - нарязани портокалови корички от 1 цитрус
  • масло - 125 г за намазване на корите
  • масло - 125 г за сиропа
  • захар - 600 г, за сиропа
  • вода - 400 - 500 мл, за сиропа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в леко топлото прясно мляко. Замесва се еластични, средно меко тесто, като се прибавят поетапно, яйцата, солта, захарта, брашното. Оформя се топка, която се поставя в купа да втаса.

Щом втаса се премесва отново и се разделя на 7-9 топки. Всяка топка разточете на кора с дебелина към 2 мм (не по-дебела) и с помощта на четка всяка кора се маже обилно с 1 пакетче разтопено масло, поръсва се обилно с натрошените ядки, малко от портокаловите корички и се подреждат една върху др.

Корите се навиват на стегнато руло и от него се режат парчета розички с дебелина около 2 см. Розичките подреждайте в намазнена тава на разстояние около 1 см една от друга.

Оставете тавата на топло, за да втаса още веднъж за 20 минути. Сложете баницата на розички да се изпече в предварително загряна на 200 градуса фурна.

Изпечената баница се оставя да изстине за 3 часа, след което се сиропира със захарния сироп, приготвен от разтопените заедно в съд на котлона 1 пакетче масло, захарта и водата. Залейте студената баница с топлия сироп и покрийте с кърпа, за да се запари.подобни рецепти тук
5 9
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Кичка Иванова
Кичка Иванова
07.02.2014 13:11
И аз мисля,че питата е страхотна.Но 250 грама масло не е ли много.Няма ли да стане много мазна.
0
3
Мария Хаджиева,Асеновград
Мария Хаджиева,Асеновград
02.10.2013 11:19
Аз съм я правила с орехови ядки и рендосана на ситно лимонена кора,по една купа-средна.Невероятен вкус!Опитайте!
2
0
дида
дида
17.11.2012 07:32
Чудесна рецепта ! Ще я направя,но с плънка от локум, така някога я правеше моята баба. Поздравления на авторката,че ми я припомни.
2
1

Виж всички коментари или напиши такъв